Fikatips: Ladan Öråkers gård

Ladan Öråkers gård utanför Kungsängen är en familjegård med levande lantbruk som sträcker sig tillbaka ända till 1792. Sedan 2008 har Ladans kulturförening erbjudit besökare en fin helhetsupplevelse i gårdsmiljö och främjat intresset för biologisk mångfald, närproducerad mat, hållbarhet, hantverk och konst. Här finns kafé, butiker, djur och odlingar. Det planeras konstutställningar, olika events och marknader året runt. Tillsammans skapar vi en mötesplats med fokus på välmående för människor, djur och natur.

Vår ambition är att utveckla gården långsiktigt och att bevara den värdefulla natur och kulturmiljö som finns från tidigare generationer.

I arbetet med att skapa en hälsosammare miljö för växter, djur och människor, har vi engagerat oss i lokala miljö- och klimatprojekt. Återvinning av hushållsavfall för att omvandla matrester till energirik och levande jord och fermentering av hästgödsel för att effektivisera hantering samt öka mikroliv och näring i jorden är några av dem.

Öråkers Gård ingår i pilotprojektet Svensk Kolinlagring för att testa metoder att lagra mer kol i jordbruksmarken.  Under 2021 påbörjades, i samarbete med kommunen, en större restaurering av strandängar samt anläggning av en våtmark för att gynna den biologiska mångfalden.

På gården finns svenska lantraser som är husdjurraser som ursprungligen kommit från ett begränsat område och funnit där så pass länge att den till stora delar anpassat sig genetiskt till den lokala miljön. Varje land som undertecknat konventionen om biologisk mångfald har ansvar för att bevara sina husdjursraser. Här finns Linderödsgrisar, Hedemorahöns, hästar, kor, ankor och får.

Det finns två bisamhällen på gården vars honung finns att köpa i matboden. Du finner även Sågbackens snittblommor som under säsong säljs i Ladan. Vidare finns en permakulturträdgård med fokus på hållbar odling samt ett andelsjordbruk som drivs i form av ett kooperativ.

I Ladan hittar du både gammal och ny inredning, närproducerat och återvunnet, stort och litet. Du finner även kläder och accessoarer.

Kaféet har öppet under helgerna och serverar hembakat fika och goda lunchalternativ. Här kan du även köpa produkter från småskaliga leverantörer som honung, mjöl, knäckebröd och granola. Vi samarbetar med lokala kockar vilket ger oss möjlighet att, i tillägg till vårt basutbud, erbjuda varierad meny med nya spännande rätter.

✿Varmt välkomna❀

Ladan Öråkers gård
Adress: Öråkers gård, Ladan, Kungsängen/Stockholm
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Lördag-söndag 11.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.