Fikatips: Liljenäs gård

Liljenäs gård på Segerstad utanför Karlstad har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1798. Sedan ett par år tillbaka bor vi, familjen Kylin, här tillsammans med våra djur. För oss är gården inte bara ett underbart ställe att bo på utan också ett spännande projekt i ständig utveckling.

Hållbarhet och miljö är viktigt för oss och är något som genomsyrar all vår verksamhet, som i nuläget består av champinjonodling, glass/våffelcafé, gårdsbutik och frisörsalong.

I april 2022 blev vi en certifierad grön arenagård. Grön arena är ett koncept inom Hushållningssällskapet för utveckling av gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Tjänster som anpassas efter den enskilde individen för att nå personlig utveckling och en förbättrad livskvalité. Aktiviteterna utgår från gårdens arbete med djur, natur och trädgård.

Grön arena jobbar för att unga, vuxna och gamla ska få ett rikare liv genom olika aktiviteter på en grön arenagård. Det kan röra sig om barn med svårigheter i skolan som får hjälp att lära sig läsa bättre, ungdomar med funktionsvariation som får ta hand om sina favoritdjur fåren, eller äldre med tidig demens som skjuter upp sjukdomsförloppet i gemenskapen på en grön arenagård. Grunden i arbetet är djur och natur och dess läkande kraft för människan.

Vår champinjonodling startade upp 2009 och är en av de nordligaste belägna odlingarna i Sverige. Sedan mitten av maj 2021 driver vi odlingen i egen regi. Champinjonerna är klimatcertifierade enligt miljömärkningen Svenskt Sigill, vilket innebär att vi som odlare gjort allt vi kan för att minska vår klimatpåverkan och bidra till klimatsmarta grönsaker. Våra champinjoner odlas helt utan bekämpningsmedel, plockas för hand och levereras direkt till ett flertal butiker i Karlstad med omnejd.

I gårdsbutiken ligger fokus på lokala råvaror och produkter. Här hittar du bland annat nötkött, must, kaffe, te, bröd, fikabröd, glass, fisk.

I glasskaféet kan du njuta av egenkomponerade glasskreationer med glass från Kling. Under perioden oktober-maj serverar vi även belgiska våfflor med glass, våra goda matvåfflor och på fredagar sopplunch med champinjonsoppa och bröd. Kaffe och många olika tesorter från Kahls, must från Enbackens musteri och fikabröd från Swenströmskans stenugnsbageri finns också i sortimentet.

✿Varmt välkomna❀

Liljenäs gård
Adress: Liljenäs 210, Vålberg/Värmland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Fredag-lördag 11.00-16.00. Under den varmare årstiden utökade dagar/tider
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.