Fikatips: Loshult handelsbod

Loshult är en kyrkby i Loshults socken och en småort i Osby kommun i Skåne län belägen cirka en halv kilometer från gränsen till Småland och cirka sex kilometer från Älmhult.

I Loshult bor det 90 invånare (cirka 1 300 i hela socknen) varav Raphael Bartke och Salli Partanen är två av dem. 2016 startade Salli med ursprung från Finland och Raphael som kommer från Tyskland upp bageriet i den gamla handelsboden. Ta finsk rågbrödskultur och kombinera det med tysk lantbrödstradition och en gnutta svensk brödkultur så har du ett vinnande upplägg.

Det bröd och sötebröd som bakas på plats lockar många människor från norra Skåne och södra Småland till den gemytliga lokalen. Det skall tilläggas att bullarna som bakas i Loshult handelsbod sägs vara magiskt goda.

Beskriv Loshult handelsbod för dem som aldrig besökt er.
– Loshult handelsbod är den sista existerande handelsboden i vår kyrkoby. I byggnaden från 1850 bakas det idag surdegsbröd och bullar av högsta kvalitet en dag per vecka.

Hur ser ert sortiment ut?
– Vår bas är ekologiskt surdegsbröd med lokalt mjöl och klassiska bullar som kanel och kardemumma. Därpå varierar vi med ett stort urval säsongsspecifikt bröd och även veckans bröd. Detsamma med sötebröd såsom croissanter, danska tebirkes, orange tårtan, mazariner och mycket mer. Allt är producerat från grunden och bakas under veckan för vidare försäljning på fredagseftermiddagarna.

.

Varför skall man fika hos er?
– Vi bjuder på en helhetsupplevelse inne i en vacker byggnad med modern inredning. Vi har en lekplats utomhus och en fin trädgård med många sittplatser, nästan som i Bullerbyn. Dessutom bjuder vi på högklassigt kaffe, från cappuccino till latte macchiato. Kaffebönorna kommer från rosteriet Big High 5 som bara ligger fem kilometer från oss.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Klassiska finska kanelbullar (koorvapuusti = finska örfilar).

Varmt välkomna hälsar Raphael Bartke och Salli Partanen med personal✿❀

.

Loshult handelsbod
Adress: Fornahässlevägen 4, Loshult/Killeberg (ca 7 km från Älmhult)
Öppettider: Fredagar (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

På tomten står en tjusig brödbod

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.