Fikatips: Lottas Bak & Form

Alldeles vid vattnet i Bleket vid södra Tjörn finner du Lottas Bak & Form. Surdegsbageriet som funnits sedan 2009 drivs av Lotta Kristensson som verkligen brinner för sitt yrke. Dagligen produceras en stor mängd bröd och bakverk där de flesta råvarorna är ekologiska och kravmärkta.

Strandläget lockar många fikaälskare och här kan du sitta i timmar och njuta av utsikten och känna en inre frid då havet har en meditativ inverkan på kropp och själ. Sedan underlättar givetvis tillvaron ytterligare med att Lotta erbjuder gott fikabröd och kaffe.

Beskriv Lottas Bak & Form för dem som aldrig besökt er.
– Detta är ett hantverksbageri och kafé med lite mer ”hemmakänsla”, lite som att komma hem till Lotta och fika i hennes kök. Vi ligger alldeles vid strandkanten på Tjörns sydväst-sida och närmare havet är det svårt att sitta, det finns platser både inne och ute. Man kan både se ut över havet eller kolla in i den öppna bageridelen där det produceras bröd, sätts degar och gräddas bullar hela dagen.

Hur ser ert sortiment ut?

– Lotta har här sitt speciella sortiment med bröd och konditorivaror där allt är gjort på plats och från grunden såklart. Här bakas det bröd på kulturspannmål, enbart surdeg i bröden, långjäst och självklart ekologiskt i stort sätt allt. Vår duktiga konditor Emma gör ett smalt sortiment av välgjorda kondisbitar. Vi har även en del ”utan mjöl” och veganska alternativ så alla kan äta något (men allt är i samma miljö där vi hanterar mjöl), vi är ju ett bageri.

En brödkorg med frallor, smör, ostbitar (Sivans ost, Almäs bruk), lokala grönsaker och god marmelad (härgjord/Resvilles) eller korv. Vid lunch har vi surdegspizza gjord på kulturspannmål (såklart) med lokala grönsaker i säsong, toppad med ost från både Sivans och Almnäs bruk eller brödkorgen som kan fås med korv från Kullans lycka.

Även ”glutenfri” pizza, (bönmjöl eller kikärtsmjöl) och vegansk går att få i båda fallen – då har vi frallor från Mällby lantgård som har ett glutenfritt bageri på ön. Vi har inte alltid färdiga mackor men om det går bra att vänta på att få sin macka nygjord så är det inga problem, eller ring och förboka mackor/utflyktspåse. Vi har ”ta med kaffe” eller te. Ett lagom stort utbud av äppelmust, dricka och folköl/alkoholfri öl finns också.

.

Varför skall man fika hos er?
– Fika hos oss är en upplevelse, både miljömässigt och smakmässigt. Vi lämnar inget åt slumpen och har hög klass på både fikat som bröden. En trevlig kustmiljö för övrig (tror vi har Bohusläns vackraste utsikt från bagarbordet). Är det fint väder kan man sitta i solen och titta på kajakpaddlingen som ligger alldeles bredvid, ta en promenad, hoppa i havet vid Blekets badplats (5-10 minuters promenad från parkeringen) äta sin beställda macka/fikapåse på nån klipphäll.

Det går också bra att sitta inne och njuta själv i ett hörn eller se på bagarna som förbereder nästa deg på bakbordet eller gräddar bröd med ånga så det pyser i hela lokalen. Det går bra att bara komma in och ta en kopp gott bryggkaffe, specialrostat från Morgon Coffe Roasters, Lindholmen. Vi har både vanligt kaffe eller ”finkaffe” från vår Lamazocco-espressomaskin där man kan beställa de krångligaste kaffevarianterna. Mjölken till kaffet är antingen från vår lilla leverantör Torp farm på Orust eller barista-havremjölk. 

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Surdegsbröd är vår specialité, allt från frallor, baguetter, ljusa levain till vår favorit som heter ”Dansk dynamit” ett rågbröd med frukt och nötter. Många kunder vill ha våra specialsorter på enbart enkorn, emmer eller spelt. 

Missa heller inte våra populära bullar som är kalljästa på surdeg med kanel/vanilj-apelsinzest/nykrossad kardemumma. Det finns även små biskvier med smörkräm smaksatt med apelsin/cointreau eller vår storsäljare ”mördarsniglar” en mandelkaka med mycket frön och choklad (fast de tar slut fortare än vi hinner tillverka fler).

Vi har ett även ett mindre sortiment med rawfood, veganskt och ”utan mjöl”-produkter. Lokalproducerad glass, ekologiska Pipersglace och Hollanders glass (Alingsås). Att inte förglömma surdegspizzan som vi serverar varje öppen dag mellan 12-14 med nyskördade grönsaker direkt från odlarna på ön.

Varmt välkomna hälsar ägare/bagare Lotta Kristensson med personal✿❀

.

Lottas Bak & Form
Adress: Bleketvägen 40, Bleket, Tjörn (cirka 23 km från Stenungsund)
Öppettider: Måndag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.