Fikatips: PM & Vänner Bröd & Sovel

PM & Vänner Bröd & Sovel är en tydlig kärleksförklaring till brödet som civilisationens urmoder. En kärlek och fascination som hyses av de flesta som minns de trollbindande dofterna av barndomens nybakade kanelbullar eller paris-semesterns nybakade croissant med syndigt söt confiture.

De sista åren har det formligen jäst av nyvunnen entusiasm för kvalitetsbröd och PM & Vänner Bröd & Sovel har definitivt utgjort frontlinjen i nyskapande kvalitets bakning. Det kompetenta teamet har med glädje återupptäckt fullkornets, surdegens och smördegens dygder. Brödets högborg och dess främsta förespråkare kan minsann sina korn, jäststammar, ugnar och temperaturer. De små detaljerna som gör denna enkla produkt så oerhört komplex.

Bröd skall vara en passion och inte ett måste! Denna passion hade varit svåruppnådd utan de fantastiska råvaror och de lokala producenterna som framställer dessa.  Det finns inga hemliga recept då framgångens enda recept är känslan och känslan för detaljer från det rustika lantbrödet till bakverkens hänförande utsvävningar.

Då sötsaker kommer på tals så är det bara konstatera att godisgrisar kommer att få en mycket svår uppgift att motstå den uppsjö av frestelser som de finsnickrande bagarna kan trolla fram. De mest dignande kakor, praliner, tryfflar, mousser, tårtor, quicher, pajer och biskvier får definitivt snålvattnet att rinna. Men vi är väl alla värda en belöning emellanåt?

De flesta svenskar vet förmodligen inte vad sovel är! De må dock vara hyggligt inlästa på Smålands historia och folkets asketiska, sparsamma livshållning. Sovel var helt enkelt rester från måltiden som fick förgylla brödet. Denna tradition uppehålls med stolthet på PM & Vänner Bröd & Sovel även om de innovativa och färska resterna har uppgraderats och mackorna är mer än rediga.

Vårt hantverksmässigt bakade surdegsbröd är något helt annat än industrins plastförpackade limpor – prova själv! Vi har ett grundsortiment som bakas varje dag och vi bakar med råg- och dinkelmjöl samt rågkross. I vissa bröd använder vi även vetemjöl. Samtliga mjöl förutom till vår pizza är ekologisk eller KRAV.

Vi har även ett konditorisortiment med kanel- och kardemummabullar, vaniljbullar, biskvier, tårtor och desserter m.m.

✿Varmt välkomna❀

PM & Vänner Bröd & Sovel
Adress: Norrgatan 21-23, Växjö/Småland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 07.30-18.30. Lördag 08.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.