Fikatips: Sultans konditori

Sultans konditori i Katrineholm med anor från 1896 drivs av familjen Olsson med bröderna Christer och Tommy och hans fru Annika. Namnet Sultan kommer från Anders Sultan som 1908 tog över bageriet från grundarna Ernst och Jenny Lindberg.

Joseph Olsson påbörjade sin karriär som konditor i skånska Vinslöv på 20-talet. 1930 tog han sin packning och reste till USA för att ta anställning på bagerier i både Chicago och New York. Han återvände med inspiration till Sverige och fann kärleken när han träffade Karin som han senare gifte sig med.

1953 flyttade de, tillsammans med sönerna Kenneth och Clifford och döttrarna Hjördis och Sylvia som har arbetat i rörelsen i nästan 50 år, till Katrineholm. Och sedan dess har familjen Olsson drivit och utvecklat Sultans konditori.

Konditoriet har utvecklats under åren och mottot ”smaka Sultans” ska alltid kunna upplevas som kund. Produkter av halvfabrikat väljs bort till förmån för riktiga råvaror. Man har under åren varit nytänkare inom en rad områden, exempelvis 1995 införde man rökfritt i kaféet och erhöll Katrineholms kommuns miljöpris för detta. 2004 blev Kenneth och Ulla Olsson utsedda till Katrineholms Ambassadörer för att genom Sultans marknadsfört staden i Sverige.

Valet av bra råvaror är viktigt. Därför samarbetar Sultans med några av landets ledande leverantörer inom en rad områden, exempelvis Arla för mejeriprodukter och Kobia för övrigt bagerisortiment.

Idag används delvis närproducerade och rättvisemärkta råvaror. Målet är att framöver hitta fler leverantörer som ger kunderna ett ännu bredare urval.

✿Varmt välkomna❀

Sultans konditori
Adress: Storgatan 27, Katrineholm (Sultan har även filialer i Åhlénsgallerian samt i Vingåker)
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Se hemsida
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.