Fikatips: Väderstad centralkonditori

Den mytomspunna berättelsen kring Väderstad centralkonditori är lång, fascinerande och fängslade. Vid ett inledande skede år 1914 då huset byggdes var konditoriet en minoritet i bygden. Verksamheten drevs vid denna tid på en mindre luxuös källarvåning vilket knappast gav några fördelar och under den här perioden ska det ha tillverkats bakverk i byggnaden av en kvinna vid namn Hilda Jortsberg som drev kafét fram till slutet av 30-talet.

Ett par vid namn Ernst och Karin Johansson tog vid efter Jortsberg och gjorde det förtjänstfullt. Paret Johanssons storhet låg i de billiga priserna som lockade till sig kunder i månghövdade skaror – både lokalbefolkning och utsocknes var fascinerade. Ett av de mest attraktiva köpen sägs ha varit “gamla smuliga kakor” för 5 öre. Ett riktigt kap!

Vid slutet av 50-talet var konkurrensen mördande i den lilla orten. Utöver centralkonditoriet fanns det även fem andra serveringar i närområdet. Samtliga föll efter en tid och kvar i ensamt majestät stod enbart det beryktade centralkonditoriet. Ett kraftprov av sällan skådat slag.

När Sören och Inger Joelsson sedan tog över kafét år 1958 var Väderstad “stort”. I närheten av konditoriet ska det ha funnits två charkuteriaffärer, två speceriaffärer, tre möbelaffärer och en klockbutik. Det bidrog förstås till att konkurrensen hårdnade. På den tiden kunde man heller inte ha heltidsanställd personal på fiket utan endast folk på timpenning. Det var så att säga bråda tider i den lilla orten under den här tidsepoken.

Den främsta anledningen till att konditoriet överlevde var de billiga priserna samt de egenbakade produkterna. Inga halvfabrikat var tillåtna och det var något som besökarna imponerades av. En tårta för 10 personer kunde exempelvis kosta 8 kronor på 70-talet vilket var oerhört förmånligt.

En annan del i framgångssagan är det nostalgifyllda möblemanget som förekommer i serveringsrummet. En överhängande part av stolarna och borden har varit en stabil punkt sedan 30-talets begynnelse. Väderstad som ort är rik på minnen och det är den känslan de nuvarande ägarna Helen och Thomas Schwenke har velat förmedla vidare.

Beskriv Väderstad centralkonditori för dem som aldrig besökt er.
– Väderstad centralkonditori är ett klassiskt svenskt konditori/bageri som har varit i drift ända sedan 1914. Vi som driver fiket sedan 1998 heter Helen och Thomas Schwenke och vår filosofi är att om du har varit här en gång så ska du alltid hitta en anledning att komma tillbaka.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi bakar alla dagar i veckan och vi har ett stort utbud av bullar och mazariner. Olika sorters bakelser och smörgåsar är också storsäljare. Vi ligger mitt i grönsakslandet så när säsongen tillåter har vi väldigt nära till våra odlare och leverantörer.

.

Varför skall man fika hos er?
– Vi har öppet hela året alla dagar i veckan till klockan 17.00 (förutom midsommarhelgen och jul/nyårshelgen). Att komma till oss för en fika ska vara som en liten tidsresa. Även om man inte är så gammal att man har svunna tider att minnas ska man kunna få en stund av att vara lycklig och njuta av det vi tycker gör livet lite trevligare.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Allt ska vara så bra som det bara går så det är helt efter tycke och smak!

Varmt välkomna hälsar Helen och Thomas Schwenke✿❀

.

Väderstad centralkonditori
Adress: Vallsbergsvägen 14, Väderstad (cirka 14 km från Mjölby)
Öppettider: Måndag-söndag (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.