Fika är bland det svenskaste som finns och vi tar gärna en kopp kaffe och något bakverk tillsammans med arbetskollegor, släktingar och vänner. Men nästa gång du tar en fika, varför då inte göra det tillsammans med någon för dig okänd person vars ursprungsland inte är från Sverige!

Skulle du kunna tänka dig att ta en fika med någon du aldrig tidigare träffat? Det kan du faktiskt göra på ett okomplicerat och trevligt sätt via Nya Kompisbyrån och Yrkesdörren.

Foto: Nathan Dumlao för Unsplash
Foto: Nathan Dumlao för Unsplash

Nya Kompisbyrån är en ideell organisation som länkar samman nya och etablerade svenskar för enkla och roliga möten i vardagen. Man lär känna varandra, övar svenska och utbyter erfarenheter. Det är helt enkelt ett bra sätt att underlätta integration, förebygga utanförskap och främlingsfientlighet genom att vara välkomnande och inkluderande.

De finns idag på ett 15-tal orter runt om i Sverige. Vem som helst som är över 18 år kan anmäla sig till deras aktiviteter och det är alltid gratis att delta. Hur blir man då en fikakompis? Läs här hur du går tillväga. Det finns även digitalkompis och Härnösandskompis.

Varför inte prova? Det är enkelt, smidigt och så kanske du träffar en vän för livet.

Nya Kompisbyrån

En annan riktigt bra verksamhet är Yrkesdörren som skapar möten mellan etablerade svenskar och personer som är nya i landet inom samma yrkesbransch som dig med syfte att bredda nätverk och skynda på utrikesföddas etablering på arbetsmarknaden.

Hur funkar det? Du registrerar dig på Yrkesdörrens hemsida som volontär/dörröppnare och därefter kommer de börja söka efter en person som matchar din profil. När de har hittat en match skickas ett mail ut till er båda och ni kopplas ihop. De ger sedan förslag på ett datum när mötet kan äga rum – enkelt och smidigt. Frågor och svar om hur allt fungerar finner du här.

Som dörröppnare får du träffa någon med samma yrkesbakgrund som du själv har men där erfarenheten oftast är hämtad från ett annat land än Sverige. Jag tänker att det är perfekt för restaurang, hotell och kafé/bageri/konditori-sektorn som ständigt är i behov av kompetent personal.

Yrkesdörren är ett integrationsinitiativ skapat av Axfoundation, en fristående och icke-vinstdrivande verksamhet. Hösten 2020 blev Yrkesdörren en del av Axelerate, Axel Johnsons satsning på inkludering och mångfald.

Yrkesdörren

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.