Fikatips: Ransvik havsveranda

Ransvik betyder Korpens vik och ligger i Kullabergs naturreservat i Mölle. Andy och Matti heter vi, två korpar som letat oss hit från Norrland och vi driver Ransvik havsveranda sedan 2019 i denna anrika stuga anno 1921. Ransvik är nu vårt ”näste” och sedan första gången vi besökte denna havsvik har vi känt – här är det!

Platsen vi vill förvalta, utveckla och öppna upp för alla som vill njuta av det bästa livet kan bjuda på. Ransvik havsveranda är en plats där vi vill att alla ska känna sig välkomna, precis som det varit i över 100 år. Hos oss kan du slinka in och äta en god bit mat tillagad av reko-råvaror, ta egofika eller bara njuta av ett glas vin med havsutsikt.

Detta var faktiskt den plats där ”synden i Mölle” föddes. Ett begrepp som blev allmänt känt och det är en del av svensk historia. Varför? – jo i slutet av 1800-talet var detta havsbad i Ransvik den plats där män och kvinnor kom för att bada tillsammans som jämlika. Något som var mycket kontroversiellt vid den tiden. Vi tycker de var riktigt modiga som vågade bryta mot samhällets normer och gällande etikett. Om du vill läsa mer om synden i Mölle så kan du göra det här.

Vårt café andas av ”mormors-fika” och ”7 sorters kakor”. Andy bakar allt med våra recept från grunden av de finaste ekologiska råvarorna och inspirationen hämtas från 20-30-talet. Även när det gäller bageriet kommer inspirationen från det klassiskt svenska, men bli inte förvånad om du också hittar italiensk pannacotta i caféet. Glass hör sommaren till och vi tycker det är godast om den är hemlagad av riktig grädde. 

I vårt kök inspireras vi av klassiska svenska smaker men vi flirtar även lite med medelhavssmakerna från Italien. Klassisk badhotellsmeny möter Toscana helt enkelt. Andy & Matti som står i köket gillar fisk, skaldjur, grönsaker och viltkött så med dessa härliga råvaror är det lätt att få till en fin meny.

Förutom vår matfilosofi REKO så gillar vi att följa säsongen och använda råvaror när de är som bäst. Vi har både ett antal smårätter på menyn för dig som bara är lite sugen men våra huvudrätter är alltid rikliga portioner.  Vi är stolta och glada över att så många upptäckt oss och vi har tidigare även fått utmärkelsen ”Skånes Bästa”.

✿Varmt välkomna hälsar Andy & Matti✿

Ransvik havsveranda
Adress: Italienska vägen 151, Rensvik/Skåne
Hitta hit
Öppettider: Se hemsida för aktuella öppettider
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.