Fikatips: Rosenhills trädgård och musteri

Rosenhill är en fruktträdgård på Ekerö där Lars och Emilia Sillén under tidigt 90-tal började leverera äpplen och rabarber till butiker och grossister. Vid den tidpunkten började efterfrågan på Krav-odlad frukt och grönt ta fart, vilket innebar att de fick en hel del att göra. Musteriet fanns reda då och varje höst var hektisk med folk som ville musta sin äpplen. Köerna brukade ringla sig långa och Emilia började servera kaffe till kunderna och det var då idén väcktes till att utöka verksamheten med ett kafé och butik.

Men låt oss ta det från början. För ungefär ett sekel sedan grundade Emilias farfar trädgården och planterade de första äppelträden. Sedan dess har platsen, liksom alla gårdar runt omkring, spelat en roll för att förse vår huvudstad med grönsaker, frukt och bär. I början transporterades produkterna med ångbåtar men från ca 1925 var det möjligt att använda vägarna. 1978 öppnade Emilias föräldrar en liten juicefabrik för att ta hand om nedfallna äpplen som inte kunde säljas på marknaden. Eftersom det finns en god tradition att plantera äppelträd i trädgården när man bygger hus, hittade man det snart av andra ”äppelägare” som ville göra juice av sin skörd. Törstiga människor kom från alla håll för att hämta den gyllene drycken. När vi i slutet av förra seklet valde att ta hand om denna plats bestämde vi oss för att göra om trädgårdsarbetet till ekologiskt.

För att locka fler människor till oss startade vi ett café och började sälja andra saker. Vi fann också att trädgården, på grund av sin avslappnade atmosfär, var en mycket trevlig mötesplats. Det var därför en naturlig sak att hålla fester och arrangera andra sammankomster här.

En tradition är att hålla fest varje lördag från midsommar till slutet av augusti. Livemusiken som spelas under dessa varierar från jazz till etnisk till rock´n roll och är vanligtvis väldigt trevlig. Under senare år har det dock oftare hållits ett privat bröllop eller annan ”extern” fest. En annan tradition är att varje söndag från maj till september anordnar en loppis (bilbagageförsäljning) på parkeringsplatsen.

Så nu för tiden fungerar vi som en ekologisk och delvis biodynamisk gård och äppelodling, med en vacker trädgård som försörjer och inspirerar vårt säsongsbetonade kök, vilket skapar ett lockande café och avkopplande, alternativ plats som många kunder återvänder till om och om igen för att uppleva. Vi har också en butik och en ”köksträdgårdsbutik” där vi säljer våra grönsaker, frukt, bröd, honung, sylt, pickles, konserver, godsaker etc. (gjorda med hjälp av trädgårdens produkter). När äppelsäsongen anländer i mitten av augusti kommer vi i full gång med ’Musteri’ (juicefabriken).

Det finns många volontärer på gården som kommer från WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms – ett nätverk som startade 1971 i England. WWOOF Sverige är en ideell förening och ett icke-monetärt kulturutbyte och de är inte bundna till något politiskt parti eller någon religiös församling.

Rosenhill serverar mat med fokus på vad säsongen ger och förstås också på att ha mycket ekologiska råvaror. Vi serverar både vegetariskt och kött. Det brukar också finnas något för den som har speciella önskemål vad gäller diet (glutenfritt, veganskt) och så finns alltid något för barnen. Råvarorna kommer under säsong i hög utsträckning från vår egen KRAV-godkända trädgård och skogarna runt om. Dessutom samarbetar vi med gårdar i närområdet, som t.ex. Lovö Prästgård. Vår meny ändras allt efter årstiden men du kan förvänta dig några rejäla varmrätter, ett urval smörgåsar, bakverk, dagens soppa, sallad samt pannkakor och varmkorv.

Du kan sitta och äta i vår mysiga lada eller var som helst i vår sprudlande vackra trädgård. Eller hitta en plats som passar just dig, vare sig det är en vacker utsiktsplats eller en avkopplande del av trädgården. Ta god tid på dig och njut av lunchen med t.ex. ett glas vin eller en lokal öl. Kom upp igen och fyll på med fika o kaka och åk hem mätt o nöjd, kanske med en surdegslimpa och en kasse fräscha grönsaker. Du kan förstås också komma och köpa med dig en rätt i en ”take-away”-box

✿Varmt välkomna❀

Rosenhills trädgård och musteri
Adress: Nyckelbyvägen 22, Ekerö
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-söndag 11.00-17.00. Lördag 11.00-23.30. Bakluckeloppis öppen på söndagar (säsong).
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.