Sommarkafé: Magdakullan

Magda säteri är ett ekologiskt lantbruk som ligger i Näshulta socken, mitt emellan Eskilstuna och Katrineholm. Magda är ett väldigt gammalt lantbruk. Det vet vi för att den 24 juni 1244 så skänktes gården till Munkarna vid Saba kloster i Julita och detta gåvobrev finns bevarat (som jämförelse grundades Stockholm 1252).

Det har under alla århundranden varit en gård med mjölkkor, spannmålsodling, mejeri, smedja med mera. Gården har drivits ekologiskt sedan 1976. 1995 slutade man mjölka och sedan dess finns korna här för att hålla hagmarkerna öppna och de ger även lite kött som en bonus.

Gården är idag 300 hektar stor. Hälften är skog och hälften är åker och betesmark. De flesta byggnaderna på gården renoverades eller byggdes om 1881 till 1883 av dåvarande ägaren patron Lundh, exempelvis rev han gamla stallet och byggde ett nytt, den byggnad som nu inrymmer restaurangen. 

Gården drevs av kapten Emil Eneblad mellan 1936–1976 och blev då känd för sina fina tjurar och mjölkkor som var av rasen SRB (Svensk Röbrokig ras). 1976–1995 skötte dottern Lena om gården med sin man Ewout van Alphen. De införde ekologisk och biodynamisk odling. Det var många kurser här under sjuttio- och åttiotalet i hur man odlar ekologiskt. 1996–2011 var gården utarrenderad till vår granne Roger Gustafsson på Ekbacken, han hade Hereford-kor här. När arrendatorn slutade 2011 så stod gården tom, utan kossor och traktorer. 

Gården ägs idag av Monica Eneblad och sedan 2011 sköter kapten Christer Nordqvist om driften. Magdakullan startades och vi började med att köpa in 11 rödkullor, en gammalsvensk lantras. Efter ett par år så började vi sälja köttlådor till kunder i Stockholm och i Näshulta. I september 2014 öppnade vi caféet i det gamla stallet. Restaurangen invigdes till julen 2016. Magdakullan är en ordlek med gårdsnamnet Magda och ko-rasen Rödkulla. 

Vi skall för framtida generationer bevara en sörmländsk gård så som den såg ut vid förra sekelskiftet. Vi gör det genom att varsamt restaurera byggnader, skog och mark, och på vägen mot vår vision så erbjuder vi hållbara och unika upplevelser för våra besökare. Vi har varit ekologiska sedan 1976, det ska vi fortsätta med! Vi tror att det går att leva hållbart om vi alla hjälps åt.

På Magda gör vi vårt bästa för att vara rädda om vår jord. Vi har en ekologisk växtodling och djurhållning. Vi använder lokala och ekologiska råvaror så långt det är möjligt. Vi är sparsamma med kemiska rengöringsmedel, vi älskar grönsåpa! Vi är resurssnåla, vi gör allt vad vi kan för att inte kasta några råvaror. 

I vårt gårdscafé finner du ekologiskt kaffe, te och flera olika typer av bakverk. Allt är hembakt i stallet! Du kan även äta i vår restaurang, besöka gårdsbutiken och bland annat handla gårdskött, fynda på vårt loppis, övernatta på B&B och följa med på kovandring. Mer info finner du på hemsidan.

✿Varmt välkomna✿

Magdakullan
Adress: Magda säteri, Västra Näshulta/Södermanland
Hitta hit
Säsong: Juni-september
Öppettider: Helger, se sociala medier för aktuella tider
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.