Finalisterna till Årets bagare 2018

Vid den här tidpunkten för ett år sedan genomförde jag ett uppdrag på tre månader för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer där jag reste land och rike runt och träffade ägare till bagerier och konditorier. Jag hann även med att närvara på SM-veckan i bageri där jag bevakade skolmästerskapen, SM-Unga bagare samt Årets bagare. Det var en fröjd och en ära att få se så många duktiga blivande bagare och yrkesbagare in action på nära håll.

2018-års tävling av Årets bagare går i år av stapeln mellan den 13-15 mars i Nordstan i Göteborg. Förra året stod Ått Padtum Söderström som segrare och nu har finalisterna till årets tävling tagits fram där fyra killar och en tjej gör upp om titeln Årets bagare.

Startfält
Lina KempeBackhaus Bageri & Café, Helsingborg
Fredrik EisermanValhallabageriet, Stockholm
Gustav Fagerman, Artisan Bread, Karlstad
Paul Florian FicardBjörns konditori, Vellinge
Marcus Billing Söderberg, Gamla verket, Segeltorp

Program och hålltider
Tisdag 13 mars
Kl 10:00 – 16:00 Tävling för heat 1 : Marcus Billing Söderberg
Kl 16:00 – Juryn provsmakar från heat 1
Kl. 17.00-19.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan

Onsdag 14 mars
Kl 10:00-16:00 – Tävling för heat 2: Gustav Fagerman och Paul Florian Ficard
Kl. 10.00-19.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
Kl 16:00 – juryn provsmakar från heat 2

Torsdag 15 mars
Kl 07:00-13:00 Tävling för heat 3: Lina Kempe och Fredrik Eiserman
Kl. 10.00-17.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
Kl  13:00 – Juryn provsmakar från heat 3
Kl  15:00 – Prisutdelning

I årets tävling ingår åtta tävlingsmoment där finalisterna ska skapa inspirerande, vackra och förhoppningsvis banbrytande bakverk, både när det gäller smak och utseende, under sex timmar. En metodjury granskar finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömer utseende, smak, färg, form och kreativitet. De åtta delmomenten i årets final är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd. Matbrödet måste vara bakat på minst två råvaror från en hemlig råvarukorg som finalisterna blir tilldelade genom lottning på plats.

Mer info om tävlingen kan du läsa här. STORT lycka till allesammans.

Foto: Sveriges bagare och konditorer

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.