Foto: Nathan Dumlao för Unsplash
Foto: Nathan Dumlao för Unsplash

I helgen tävlade 36 av landets vassaste baristor i svenska kaffemästerskapen som avgjordes i kulturhuset Spira i Jönköping. Tävlingarna arrangerades av SCA Sweden som är en ideell förening vars syfte är att få fler att förstå vikten av riktigt bra kaffe. Well done till samtliga deltagare och ett stort grattis till vinnarna.

Barista Championship
På maximalt femton minuter skall det på scen serveras espresso, mjölkbaserad kaffedryck samt så kallad “signaturdrink” (alkoholfri drink med kaffe) till fyra smakdomare och under bevakning av två teknik domare.
Vinnare: Matthew Winton

Brewers Cup
Detta är en tävling där deltagarna manuellt brygger filterkaffe och bedöms på smak och framförande. De tävlande ska servera tre separat bryggda koppar kaffe till tre domare. Tävlingen består av två omgångar, en första runda och en finalomgång. Den första rundan består av två olika serveringar. Under den första serveringen använder samtliga tävlande samma kaffe. Vilket kaffe som ska användas bestäms av tävlingsledningen. Under den andra serveringen väljer deltagaren själv vilket kaffe som ska användas och genomför också en presentation. De tävlande med högst poäng går vidare till finalomgången där finalisterna åter igen brygger sitt eget kaffe som de samtidigt presenterar för domarna.
Vinnare: Patrik Rolf, April Coffee Copenhagen

Latte Art Championship
De tävlande skall göra två identiska versioner av de tre olika dryckerna: latte, macchiato samt en signaturdrink. Dryckerna bedöms efter kriterierna utseende, smak och arom. Domarna som bedömer utseendet ska också titta på kreativitet, skicklighet, likheten mellan mönstren i paren och mönstrets kontrast.
Vinnare: Alexandros Datsos, Löfbergs

Cup Tasters 
På maximalt åtta minuter skall deltagarna smaka sig igenom åtta set om tre koppar med kaffe där en av de tre kopparna skiljer sig åt från de andra två.
Vinnare: Christofer Landström, da Matteo

Roasters Championship
Vinnare: Joanna Alm, Drop Coffee

SCA Swedish Chapter är den svenska kapitlet av Speciality Coffee Association (SCA). En icke vinstdrivande organisation med ett nätverk av kaffeälskare både inom och utanför branschen i mer än 90 länder. De nationella kapitlen erbjuder kaffeevent, utbildningar och tävlingar på lokal nivå.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.