Fosch Artisan Pâtisserie vann Gulddraken

Hem Aktuellt Fosch Artisan Pâtisserie vann Gulddraken

Ett av mina favoritfik Fosch Artisan Pâtisserie slog till med dunder och brak genom att vinna Gulddraken idag. I tuff konkurrens med Bageri Petrus, Gast, Mahalo och Mr Cake drog Fosch det längsta strået på DN:s årliga prisgala Gulddraken. Motiveringen löd enligt följande: “Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat”.

Definition av kategorin: Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelpris-restauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Malin Eklund och hennes franska sambo Damien Foschiatti startade upp Fosch i juni 2016 och så här skrev jag på bloggen den 3 november samma år “Jag har under många år haft en förmåga att förutse hur det kommer att gå för nyöppnade fik som Annie och jag besökt och över tid har det visat sig att jag oftast siat rätt. Fosch Artisan Pâtisserie slog upp sina portar i början av juni på Löjtnantsgatan 8 och det är ett fik som helt klart är en gryende stjärna på Stockholms fikahimmel“.

Damien Foschiatti kommer ifrån Voiron i franska alperna och har en gedigen erfarenhet inom konditoryrket. Han har jobbat på stjärnkrogar och konditorier i Frankrike (bla Ladurée i Paris), USA, Australien och Norge. Han kom till Sverige 2012 och började jobba för Henrik Nordström på Lux när krogen hade en Michelinstjärna. Malin som har sina rötter på Gotland har jobbat hela sitt liv inom serviceindustrin bland annat som hovmästare på restaurang B.A.R. i Stockholm och som restaurangchef i både Norge och Australien.

Jag lyfter mitt glas för Fosch och saluterar, hurra, hurra, hurra. Ni är grymt bra.

Foto: DN

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.