Robbans bästa besöker: Fosch Artisan Pâtisserie

Hem Caféer Robbans bästa besöker: Fosch Artisan Pâtisserie

Jag har under många år haft en förmåga att förutse hur det kommer att gå för nyöppnade fik som Annie och jag besökt och över tid har det visat sig att jag oftast siat rätt. Fosch Artisan Pâtisserie slog upp sina portar i början av juni på Löjtnantsgatan 8 och det är ett fik som helt klart är en gryende stjärna på Stockholms fikahimmel.

img_3912edited

Bakom Musikhögskolan vid Stadion ligger det härliga pâtisseriet som drivs av Malin Eklund och hennes franska sambo Damien Foschiatti. Damien Foschiatti kommer ifrån Voiron i franska alperna och har en gedigen erfarenhet inom konditoryrket. Han har jobbat på stjärnkrogar och konditorier i Frankrike (bla Ladurée i Paris), USA, Australien och Norge. Han kom till Sverige 2012 och började jobba för Henrik Nordström på Lux när krogen hade en Michelinstjärna.

imageedit_20_6401587948

Malin som har sina rötter på Gotland har jobbat hela sitt liv inom serviceindustrin bland annat som hovmästare på restaurang B.A.R. i Stockholm och som restaurangchef i både Norge och Australien. Deras specialiteter är franskinspirerade bakverk med svenska smaker och här hittar du en hel del bakverk som du inte finner på speciellt många andra ställen runt om i stan.

collageedited

Råvarorna håller hög kvalité och på Gotland odlar de frukt och bär som de sedan använder i bakverken. Det jag gillar med Fosch är att de fokuserar på det som de är bra på och att de kör med det franska inslaget fullt ut. Damiens bakverk är otroligt välgjorda och goda och jag vill varmt rekommendera en chokladmousse som de döpt till 3-C. Crème brûlée med vanilj (från Madagaskar), krispig karamell av torkat kakaoskal. Annie och jag har fikat på Fosch två gånger och båda gångerna har vi valt 3-C (och en hel del annat) och vi är överens om att det är en av de godaste chokladbakelse vi smakat på i Stockholm i år (och tro mig, då har vi smakat en hel del). Vi provade även en del makroner men det var det enda som inte riktigt föll våra smaklökar väl (jag har heller aldrig varit en stor fan av dessa små bakverk).

img_3916edited

De bakar även bröd såsom frallor, surdegslimpor, rågbröd och baguetter men det har vi dessvärre ännu inte hunnit smaka på. De serverar även sallader, grillade mackor, soppor, quiche lorraine med mera. De har fullständiga rättigheter så det går att beställa vin, öl eller varför inte ett glas bubbel.

imageedit_18_3543796092

Lokalen är ljus och fräsch och det är LSI Group som har producerat och monterat en komplett inredning med soffor, bord, display montrar, kassafunktionen samt förvaring. Jag gillar lokalen och tack vare de stora fönsterpartierna blir ljusinsläppet bra. Inredningen går i trä, metall, glas och marmor i en elegant design. Det finns plats för 26 sittande gäster och lika många får plats på uteserveringen vid säsong. En del av lokalen som sällan tas upp vid recensioner är toaletten och hos Fosch är det ”biologiska rummet” exemplariskt rent och prydligt.

img_3940edited img_3939edited

Hur ser då prisbilden ut? Frukostpaketet ligger på 98 kr och lunchpriserna på 95 kr (sallader, grillade mackor). De brukar även ha en vegetarisk rätt i sitt utbud. Bakverken ligger på mellan 45 kr-55 kr. Kaffet är från Johan & Nyström och bryggkaffe kostar 28 kr, espresso 25/28 kr, macchiato 30/32 kr, latte 40 kr och te 28 kr. Även öl och vin finns i utbudet.

Jag har tidigare ”skällt” på vissa bagerier/konditorier som har urusla hemsidor och som är dåliga på sociala medier och kommunikation (exempelvis öppettider vid röda dagar). Det råder en tuff konkurrens och min fråga är om ett bageri/konditori har råd att inte vara kommunikativ och jobba aktivt med marknadsföring och försäljning? Jag ställer mig tvivlande till det. Fosch har redan från start byggt upp en fräsch hemsida och de är även aktiva på Facebook och Instagram. Tro mig, över tid kommer de att vinna på att vara öppna, kommunikativa och ha bra dialog med sina kunder.

imageedit_22_9762538913 imageedit_24_8522328037 imageedit_26_7193585447 imageedit_28_7796805549

Jag försöker hitta någonting negativt att anmärka på men kommer inte på något speciellt. Urval av bakverk är bra, lokalen är fin och personalen är trevlig med bra service. Det skall väl vara läget som känns lite avsides men jag har hela tiden hävdat att om man är duktig så spelar läget mindre roll, folk hittar dit i alla fall. Jag är övertygad om att vi kommer att få se Fosch nå framgångsrika placeringar hos Gulddraken och White Guide Café framöver och vill man nå den absoluta toppen skulle mitt tips vara att vässa till kaffe och te-utbudet.

Jag tror knappast att jag sticker ut hakan om jag säger att vi kommer att få höra mycket om detta högkvalitativa pâtisseriet framöver så passa på att besöka dem nu innan ”halva stan” upptäcker dem för därefter kommer det garanterat bli trångt i lokalen. Jag säger Vive la France, leve Sverige och grattis stockholmare till ännu ett härligt fik.

Miljö/omgivning: Stadsmiljö
Utomhusservering: Ja, vid säsong
Utbud: Bakverk, bröd, smörgåsar, soppor, lunchrätter. Alkoholtillstånd
Robbans bästa tycker
+ Bra service
+ Allt är bakat på plats
+ Ljus och fräsch lokal
+ Mycket hög kvalité med bra råvaror
+ Bakverk som man inte finner någon annanstans i Stockholm

Fosch Artisan Pâtisserie
Adress: Löjtnantsgatan 8, Stockholm
Telefon: 08-528 000 77
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Öppettider:
Vardagar 07:30-18:00
Lördagar 08-17:00, Söndagar 09-17:00

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.