Dagens inköp från Dessert & Choklad Stockholm

Hem Dagens inköp Dagens inköp från Dessert & Choklad Stockholm

Leveransbageriet Dessert & Choklad Stockholm som håller till på Lilla Essingen i Stockholm började för två veckor sedan med att ta in godsaker från småskaliga gårdar. Honung från Judith af Sillén (köp riktig honung och inte skräphonung, läs här), ägg från Sanda hönseri och mejeriprodukter från kretsloppsgården Ällmora i Södermanland. Det är Anna Jansdotter och Robert Nyström som driver gården efter KRAV:s regler på djur,mark och mejeri. De brukar gården med gammaldags metoder och strävar efter ett så resurssnålt och miljösmart jordbruk som möjligt. De har fem stycken fjällkor som de mjölkar morgon och kväll. Mjölken separerar de i en separator från 1940-talet men de pastöriserar den inte.

Grädden syrar de med en skvätt av den egna filmjölken och därefter kärnas det i smörkäraren. Smöret blir ordentligt gult med en lite krämig konsistens på sommaren då korna går ute och äter färskt gräs. På vintern blir det lite blekare och fastare i konsistensen. De fodrar korna med gräs på sommaren och torrhö på vintern. Kraftfoder, spannmål och ensilage förkommer inte i fodret.

Annie och jag köpte med oss mjölk på flaska, smör, ägg och lite bröd. Bara att få hälla upp mjölk från en flaska känns exotiskt och det var riktigt gott. Vi körde även en cappuccino på mjölken som i och för sig inte gav så mycket skum men en härlig och krämig smak. Vi brukar handla en hel del bra råvaror från exempelvis Paradiset, Ekodirekt, Cajsa Warg och Ekoaffären och vi stödjer mer än gärna de småskaliga aktörerna som håller igång Sverige AB på ett förträffligt sätt.

Dessert & Choklad Stockholm är riktigt vassa, de blev rankade som trea i Sverige i Konditorernas Konditori nyligen och en av delägarna, Ted Johansson rankades som tvåa i Konditorernas Konditor. Det är 100 konditorer i Sverige som röstat på de 20 konditorer och 20 konditorier som de anser vara bäst så man kan med gott samvete säga att det är ett prestigefullt pris att vinna. Du som följer min blogg känner även till att de vunnit mitt semmeltest tre år i följd samt att deras kanelbullar brukar hamna högt upp i mitt årliga kanelbulletest.

Om du besöker deras butik (det går ej att fika på plats) kommer du notera att de håller rätt låga priser och det motiveras med att de är ett leveransbageri. De tummar dock inte på kvalitén för den är hög. Det pris som vi konsumenter får betala för ägg, honung och mejeriprodukter är densamma som de betalar till bönderna och det gör de för att de vill lyfta fram bönderna och få så många som möjligt att förstå hur en riktig råvara smakar. All heder för det. Min rekommendation är att besöka Lilla Essingen för att köpa med dig en massa godsaker från butiken. Varorna från de småskaliga aktörerna har blivit populära och går åt som smör men jag vet att det på onsdagarna brukar fyllas på med mejeriprodukter från Ällmora gård.

Dessert & Choklad Stockholm
Adress: Patentgatan 7, Stockholm
De har även brödbutiker i samarbete med Il Caffé på Drottninggatan 85 (Norrmalm) och Södermannagatan 23 (Södermalm). Dock säljs ej mejeriprodukter, honung och ägg där.
Telefon: 08-656 20 20
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Öppettider:
Tisdag-fredag 09:00-18:00
Lördagar-söndag 09:00-16:00

collage

 

 

 

 

 

collage

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.