Gästbloggare: Marja Folcke, Baka Sockerfritt

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Marja Folcke, Baka Sockerfritt

Efterfrågan på bröd och bakverk fria från gluten, raffinerat socker och mjölkprodukter ökar och det finns idag en uppsjö aktörer som levererat detta till caféer, restauranger, hotell, företag och privatpersoner runt om i landet. Marja Folcke driver sedan snart tre år tillbaka den framgångsrika hemsidan och bloggen Baka Sockerfritt där hon delar med sig av sina baktips. Marja använder inget socker utan sötströ som är en kombination av två sötningsmedel, erytritol och stevia. Målsättningen med Baka Sockerfritt är att sprida kunskapen om att det faktiskt är väldigt enkelt att baka goda och hälsosamma bakverk. Läs mer om Marjas gästinlägg på nästa sida där du även finner ett recept på peanut butter cups.

DSC_0197 2edited

 

Jag har blivit tillfrågad att gästblogga här på Robbans bästa av den anledningen att jag är rätt duktig på att baka hälsosamt. Jag bakar utan gluten och tillsatt socker – utan att det för den sakens skull påverkar smaken negativt! Det är såklart att man kan baka både hälsosamt och gott! Jag vill givetvis dela med mig utav denna vetskap till så många som möjligt, och jag hoppas att jag kan inspirera er till ett mer hälsosamt bakande.

Idéen om att ”baka sockerfritt” (eller baka utan tillsatt socker, som egentligen är den rätta benämningen) föddes hos mig i april 2012, under en ovanligt sysslolös period i mitt liv. Jag hade under det första kvartalet av året slitit i en studietakt på 150 %, medan andra kvartalet enbart bestod i en studietakt på halvfart. Då jag lätt blir rastlös och älskar att arbeta med händerna, kliade det i mina fingrarna efter att skapa och göra något kreativt. Det var då idén om att baka utan socker föddes. Jag hade nämligen sedan lång tid tillbaka varit intresserad av både bakning och hälsa, och dessa två intressen ville jag utveckla och kombinera. Jag bestämde mig för att skapa en syntes av bakning och hälsa, två saker som många kanske associerar med oförenlighet. Självklart går det att göra bakverk hälsosamma, utan att det för den sakens skull påverka den goda smaken. Jag började läsa på, leta upp tidigare hälsoinspirerade bakverk och köpa hem otaliga nya, användbara och spännande ingredienser.

Till en början var det inte helt lätt att baka utan de sedvanliga ingredienserna; att använda något man tidigare aldrig använt sig utav är lite utav en utmaning. Listan av misstag kan göras lång. Sakta men säkert har jag lärt mig av mina misstag. Nu lyckas jag mycket oftare med mina bakverk än vad jag misslyckas. Lyckas riktigt bra också skulle jag våga påstå!

I detta gästinlägg vill jag dela med mig utav ett av mina favoritrecept – Peanut Butter Cups. Sedan jag skapade denna godbit för ett par år sedan, har jag bakat receptet otaliga gånger. Både till mig själv och till andra. Och det är alltid lika uppskattat.

DSC_0207_2edited

I receptet använder jag ett sockerersättningsströ som kallas sötströ och som består av en kombination av två sötningsmedel, vilka är erytritol och stevia (som i detta sammanhang egentligen heter steviolglykosider). Varken stevia eller erytritol tas upp av kroppen och bidrar därför generellt inte till någon höjning av blodsockret. Det går även bra att använda en liknande sötning såsom sukrin. Det viktiga här är att sötningen ska ha samma konsistens och sötma som socker (1 dl sötströ motsvarar 1 dl socker). Chokladen som används får gärna vara sötad med stevia (men det går givetvis bra att använda ”vanlig” choklad om så önskas). Receptet på hälsosamt jordnötssmör utan tillsatt socker finner du på min hemsida här.  Nedanstående recept räcker ca 8-10 stycken peanut butter cups, så gör gärna en större sats!

Marjas Peanut Butter Cups – 8 till 10 stycken

  • 20 gram rumsvarmt smör
  • ½ dl mandelmjöl
  • 2 tsk kokosmjöl
  • 1 msk riven kokos
  • 2/3 msk sötströ
  • 1 krm vaniljpulver

Fyllning:
40 gram jordnötssmör – läs här

Toppa med:
Ca 80 gram choklad (hälften ljus, hälften mörk) ev. kokosolja

Botten
Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser till bottnen noga. Tryck ut degen i botten av småbrödsformar (alternativt  minimuffinsformar). Grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter (håll noga koll så de inte blir brända). Låt svalna.

Fyllning
Lägg på en klick jordnötssmör på varje kaka.

Toppa med
Smält choklad (eventuellt tillsammans med olja). Häll först på den ljusa chokladen och därefter den mörka ovanpå kakan och jordnötssmöret. Låt svalna i kylskåp. Ta bort pappret från kakorna. Pudra gärna över sötning i ”florformat” (såsom sukrin melis).

Fler recept finner du här

DSC_1099 kopiaedited

Marja Folcke
Baka Sockerfritt
E-post: här
Hemsida och blogg: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.