Gästbloggare: Mia Öhrn

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Mia Öhrn

Mia Öhrn är en välkänd konditor, matskribent och kursledare vars recept du bland annat finner hos Allt om Mat, Elle Mat & Vin, Icakuriren och Mitt Kök. Mia driver bokförlaget Parasoll tillsammans med matskribenten Henrik Francke där de ger ut böcker som de gillar och tror på. Som vi känner till är Mia aktiv med skrivandet och har gett ut en uppsjö med böcker (översikt här) bland annat välkända Kladdkakor samt inspirationsboken Mitt eget kafé. Mia har ofta många järn i elden och driver även köksstudion Matlabbet där hon arrangerar bakkurser. Har jag missat något? Jo, givetvis hinner hon med att blogga också. Jag är både glad och tacksam för att Mia har tagit sig tid för ett gästinlägg så häng med på en trendspaning signerad Mia Öhrn.

praliner-liten

 

Trendspaning är bland det svåraste som finns, särskilt bland ängsliga foodies. Hur man än slår knut på sig själv är det alltid någon som utbrister ”men vadå, det är ju så passé, det bakade jag för fem år sedan!” Här kommer åtminstone ett försök att göra en lista över några nya och nygamla bakverk som jag tycker börjar synas mer på landets (med fokus på Stockholm) kaféer, konditorier och bagerier.

Kouign-amann – smörigt, sockrigt och frasigt bakverk från Bretagne. Jag stötte först på det hemma hos min kompis Lars som alltid är först med att baka det senaste. I november var det månadens bakverk på Gateau, och det dyker upp titt som tätt upp på fredagarna på fantastiska Bageri Petrus.

Rulltårta – Denna klassiker börjar dyka upp i lite mer elegant format, bland annat på Wienercaféet (bilden) och Café Pascal.

IMG_7573edited

Semlor i nytt format – efter att ha sett likadana ut i många, många år, följdes plötsligt Tösses semmelwrapsuccé av en kavalkad av nyskapande semlor. Semmeleclairer från Brot (goda!), Hemlor på Wienercaféet, hamburgersemlor från Magnus Johansson, korv-med-bröd-semla på Ekmans i Trollhättan och så vidare.

Saffranscroissanter – Förra julen kunde oerhört dekadenta och goda saffranscroissanter fyllda med mandelmassa intas på Valhallabageriet, och i julas dök de upp även på Fabrique och Bageri Petrus.

Raw food och glutenfritt – trenden med raw food och glutenfritt har ju varit stor i flera år, men nu dyker det till mångas glädje till slut upp ställen med raw food-bakverk, till exempel Raw STHLM och Koloni på Biblioteksgatan.

—————————————————————–-

icon-mia-01-kopiera

Mia Öhrn
Konditor, matskribent och kursledare
Blogg: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.