Gästbloggare: Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

Underbara Chokladfabriken startades 1997 av Ellinor Isaksson och exmaken Martin Isaksson och finns idag på tre ställen i Stockholm (samt pop-up-butiker i några av StikkiNikkis lokaler). Ellinor (eller Pralinuttprinsessan som hon även kallar sig) började sin karriär med att sälja bröd på ett konditori som 15-åring och har sedan dess varit branschen trogen. Hon älskar allt som har med bagerier/konditorier och choklad att göra och laserade i höstas ett ”sidospår” i Japan under namnet ”Ellinors bästa” (nyttigare snacks såsom knäckebröd, nötmix, ostkex). Utöver det dagliga arbetet på Chokladfabriken där hon ansvarar för marknad och försäljning, sitter hon i styrelsen för Stockolms bagare och konditorer samt i styrelsen för Sveriges bagare och konditorer. Är det någon som har järnkoll på bagerier och konditorier runt om i landet så är det Ellinor. Läs hennes inlägg och ta del av Chokladfabrikens recept på friterade chokladbollar (låter helt fantastiskt gott).

xprhddll_bok

eekux3nd_azf-7imag-7imag

Märker ni att någonting har hänt? Att det liksom susar, brusar och nästan bubblar i bageri/konditoribranschen? Det gror en yster, nästan lite fnissig atmosfär, kanske mest i Stockholm, men även ute i landet. Vad är det som händer? Jo, bagaren och konditorn har kommit på att marknadsföring lönar sig! (detta sägs med lite ironi i rösten, från någon som tjatat om detta sen vi startade).

Naturligtvis är det mycket tack vare sociala medier, som gör att man inte behöver ta in nån snajdig reklambyrå för att berätta för ens kunder om att man bakat en semla som ser ut som en wrap, utan man bakar, tar en bild, och vips ser ett tusental personer och förhoppningsvis kunder vad man gör just idag. Jag har en personlig tanke om att detta passar bagaren alldeles utmärkt då vi har en bransch full av hantverkare och konstnärer som valt yrket för att slippa handskas med papper och penna och sega dataprogrammeringar. Vi brukar skoja om att som egen företagare har man inga bokstavskombinationer – man har från A-Ö, och fort ska det gå.

%20citron%20%20vit%20chokladpaj-3jahj-3jahj

Jag har på min Instagram och FB många av Sveriges konditorier för det är så himla kul att se vad alla gör, och de som har sitt bageri ute på landsbygden kan lätt hänga med vad vi hittar på här. Se bara fenomenet med Tösses semlewrap, som spred sig som en löpeld genom landet, Bagaren75 i Trollhättan var först ut, men körde en semlelangos istället, Årebageriet var nog nästa ut och kontrade med wrapen men också nachosemlan. Amarant i Eskilstuna var inte senare och sen följde så gott som vartenda konditori från norr till söder.

Det känns som en ny era börjar ta form, där den stolte bagaren/konditorn visar upp vad de gör, och hur de gör det, och det bjuds in i bagerier, både till brödkurser och t.ex. när kungaparet är på resa, så landar de gärna i det lokala bageriet. Och förr satt man upp en bild på väggen om att någon varit där, nu sprids det över hela Sverige på nolltid och jag kan sitta här på Söders höjder i vår chokladfabrik och delge vänner och bekanta som ska ut och resa, vart man äter en semla i Halmstad och vem som kan tänkas ha en schysst skärmaskin med klinga i sin ägo.

chokladfabriken_abc_ask_mini_tack

Man ser dessutom när man besöker sina kollegor ute i landet att de har blivit himla duktiga på att profilera sitt företag med företagsnamnet på tårtkartongen, snöret, koppen och personalen som matchar in ton i ton med loggan, ja, inte personalen i sig självt då, utan klädseln. Snyggt och prydligt och ofta ger det ett mycket enhetligt intryck, utan att man för den delen kan tänkas bli förknippad med de stora cafékedjorna.

Nä, nu måste jag ut och kika på en ny ask vi håller på att ta fram, som ska matcha in i sortimentet, tala om något om innehållet och dessutom uppfylla alla de nya kraven på märkning som kom i december, men det är en egen krönika bara det.

IMG_5984 (2)edited

Chokladfabrikens friterade chokladbollar

Lika osannolikt som det låter, lika beroendeframkallande är det. Har du aldrig friterat förr är det verkligen dags nu. Naturligtvis ska bollarna ätas varma, med andakt.

 20 bollar

  • 170 g vispgrädde (ca 1 ½ dl)
  • 35 g glykos (ca 2 msk)
  • 175 g hackad mörk choklad 70 %, helst Nadoa Noir från Valhrona
  • 2 ½ dl cognac (ca 2 msk)
  • 20 g osaltat smör
  • 50 g mörk choklad att rulla bollar i

Till panering

  • 2 ägg
  • 2 dl finmalen panko
  • 2dl grövre panko
  • Serveras med vaniljglass

Så här gör du

Koka upp grädden och glykosen. Häll blandningen över den hackade chokladen och rör till en tryffel. När tryffeln när 30 grader, rör ner cognac och smör och låt stelna i kylen.(det kan ta ett tag, låt den gärna stå över natten).

Forma tryffeln till små bollar och lägg dem i frysen. Efter 30 min, smält chokladen du har kver och rulla de frysta bollarna i den. Lägg sedan tillbaka dem i frysen ca 30 min till. Dubbelpanera bollarna i panko: doppa i ägg, rulla i finmalen panko, doppa i ägg, rulla i grövre panko. Fritera bollarna i varm olja, ca 180 grader. Beodra gästerna att sätta sig genast så att ni kan njuta av dem varma. Vaniljglass är gott till.

Vad är panko: Panko är ett japanskt luftigt ströbrödskuret i flingor. Det ger en frasigare yta än vårt vanliga ströbröd, och sägs också lyfta fram smakerna bättre.

 

profile

Ellinor Isaksson
Grundare och delägare
Chokladfabriken
Tel: 08-640 05 68
E-post: ellinor@chokladfabriken.com
Hemsida: här
Pralinuttprinsessan: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.