Gästbloggare: Per Bäckström, Wienercaféet

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Per Bäckström, Wienercaféet

Det märks att det är semmelsäsong och många bagerier och konditorier verkar tävla i att ta fram semlor som sticker ut i mängden, vilket vi sett en hel del av de senaste dagarna i olika medier. Personligen föredrar jag den traditionella och klassiska semlan, inga krussiduller för min del. Per Bäckström, produktchef och kreativ ledare på Wienercaféet älskar också semlor och i gästinägget får vi bland annat ta del av Pers semmelfyllning samt lite annat smått och gott. Så häng med och läs vidare.

BS-semla-01edited

 

Hej hopp
Nytt år och nya möjligheter, känns kalasbra. Julen är bortstädad och semlorna tågar in i långa rader med stormsteg ända fram till påsk. Det är alltid en viss känsla när man skär eller klipper locken på den första plåten och sedan fylla dem med det godaste som finns, mandelfyllning och grädde. Man skulle nästan kunna säga att semlan är vår nationalbakelse. Jag försöker varje år att hålla mig till fettisdagen innan jag smakar men det är lika omöjligt varje år.

bild 1edited

Semmelfyllning recept:    

  • 300g mandelmassa
  • 50g rostad skalad hackad mandel
  • Lös massan med vaniljkräm till spritsbar konsistens
  • Löst vispad grädde

För drygt två veckor sedan så gick jag på inspirationskurs med Hans Ovando som kursledare. Hans har tidigare jobbat på El Bulli och varit konditorchef på Bubo i Barcelona. Meriterna är många och hann har bland annat varit chokladmästare i Spanien, deltagit i World Chocolate Masters 2013 där han vann klasserna för bästa dessert och bästa pralin. Klart man vill gå på en sådan kurs. Stort tack till Gustaf Mabrouk som gjorde detta möjligt och som tog hit honom till Stockholm och fixade så 12 konditorer kunde vara i Chokladfabrikens fantastiska lokaler och skapa underbara bakelser och tårtor.                 På Wienercafeet så är det dags att byta ut delar av vårt sortiment så kursen gav en massa nya inspirationer.

bild 2edited

Till våren så släpper jag min första bakbok, så denna vecka fotade och skrev jag de sista recepten. Martin Lehnberg som är en god vän och kock i grunden tar fantastiska bilder och jag är glad att han ville hjälpa mig med alla bilder. Vi har hållit på sedan april förra året och han har tagit helt otroligt vackra bilder på det jag bakat. I början gick det lite trögt och vi fotade då 2-3 bakverk på en dag men nu på slutet har vi blivit riktigt proffsiga och fotar 7-9 bakverk varje gång.

bild 3edited

Det tog tid innan vi hittade varandra och hittade en stil som vi ville hålla. Jag har blivit duktigare på att se detaljer som Martin fick fixa helt själv i början. Nu står även jag bakom kameran och styr och det känns riktigt bra.

bild 4edited

Allt material är inskickat till bokförlaget Grenadine och de ska sätta ihop allt och korrekturläsare går igenom allt material. Känns otroligt spännande, lite nervöst och förväntningarna är stora fram till den dagen jag får sitta och bläddra i den första boken. När jag skrev de sista recepten var jag lite rörd och tagen av stunden och jag njöt av lättnaden att nu var det som tagit nästan ett år äntligen klart. Så håll utkik i bokhandeln, jag återkommer med release datum.

Må så gott så länge
Tjing tjong

untitled

Tidigare publicerade gästinlägg från Per
Så gör du macarons med italiensk maräng 

Per Bäckström
Produktchef och kreativ ledare
Wienercaféet
Tel: 08-684 23 852
E-post: pastrychef36@live.se
Hemsida: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.