Då har det blivit dags att släppa fram Per Bäckström som gästbloggare igen. Per är kreativ ledare på Wienercaféet och har tidigare gjort tre stycken gästinlägg här på bloggen. Nyligen genomförde DN/Stockholm ett litet test av prinsessbakelser.

Magdalena Ribbing (journalist, författare, föreläsare) och Mats Holmberg (redaktionschef, DN) testade tio prinsessbakelser där Per Bäckströms skapelse fick en mycket bra bedömning. Testet i sin helhet kan du läsa här. I gästinlägget bjuder Per i vanlig ordning på ett par recept så läs vidare.

b1edited

Hej alla glada
Hoppas ni haft en skön midsommar. Jag kan tänka mig att det har bakats en och annan jordgubbstårta i helgen som var och så gjorde även jag. Veckan innan så gjorde vi en hel del gräddtårtor på Wienercaféet vilket alltid är roligt.

Vi brukar fylla dem med härlig hallonsylt och vaniljkräm som vi självklart kokar själva. Om man vill göra det enkelt hemma så kan man vispa vaniljpannacotta istället för vaniljkräm vilket också är väldigt gott och som man kan dekorera tårtorna med samt spritsa olika mönster.

IMG_0097edited

Nu har jag en månad kvar att jobba sen blir det lite välförtjänt semester i några veckor men eftersom det är så härligt att baka och överraska mina vänner så lär jag nog baka i mina vänners kök vilket alltid är uppskattat så helt ledig blir jag ju inte:)

Jag älskar att gå på olika caféer och fika så det lär bli en massa olika besök på konditorier i sommar och kanske få lite inspiration som jag kan dra nytta av när jag är tillbaka på jobbet. Det är det som är roligast med mitt jobb är att jag aldrig blir fullärd och att jag aldrig ledsnar på att få i mig något smarrigt:)

Här följer ett par av mina favoritrecept som jag hoppas du bakar i sommar och därmed gör era vänner eller familjer på bra humör.

Vaniljpannacotta (till en tårta för 10 personer)

  • 875g grädde
  • 1/2 pressad citron
  • 148g strösocker
  • 2st vaniljstänger
  • 3st gelatinblad

Så här gör du:

Lägg gelatin i blöt i kallt vatten. Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och lägg i en kastrull tillsammans med grädde, citron och socker. Koka upp under omrörning. Krama ur gelatinbladen. Sila gräddkoket och blanda med gelatinet. Häll över i en plastbytta, plasta ytan med plastfilm eller en plastpåse, viktigt att plasten ligger mot ytan annars kan skinn bildas. Låt stå i kylen till nästa dag. När pannacottan varit i kylen över natten vispas den upp som vispgrädde till spritsbar konsistens. Fyll och dekorera din tårta.

Jag jobbar ofta med olika fruktgel som är perfekt eftersom konsistensen är krämig men är fast som en sylt eller marmelad vilken gör den helt underbar att ha i tårtor eller på en dessert.

Hallongel (till en 10 bitars tårta)

  • 250g hallonpure eller hela hallon
  • 50g strösocker
  • 1/2 pressad lime
  • 2g agar agar

Så här gör du:

Alla ingredienser blandas i en kastrull och kokas i minst 4 minuter. Viktigt, rör eller vispa hela tiden så det inte bränns. Häll upp i en plastbytta och plasta ytan med plastfilm så inte skinn bildas på ytan. Låt stå i kyl i minst 12 timmar.

Ibland kan gelen kännas lite fast eller lös, då mixar man den med stavmixer tills den får rätt konsistens. Om du vill använda annan fruktpure tänk då på att det är olika syra i olika bär så ibland måste man dra ner på mängden agar agar till hälften men annars så är det samma recept. Lycka till.

Trevlig sommar.

untitled

Tidigare publicerade gästinlägg från Per
Så gör du citron- och vaniljkräm
Semlor och kommande boklansering
Så gör du macarons med italiensk maräng 

Per Bäckström
Produktchef och kreativ ledare
Wienercaféet
Tel: 08-684 23 852
E-post: pastrychef36@live.se
Hemsida: här
Wienercaféet Instagram: här
Per Instagram: här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.