I hängmattan med Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

Förra sommaren körde jag igång en serie som jag döpt till ”I hängmattan med” där bagare och konditorer kommer till tals i en mer avslappnad miljö. Glädjande nog så var det många som läste inläggen vilket bidragit till att jag beslutat att köra serien även denna sommar. Varje vardag i juli kommer en bagare/konditor att få chilla i hängmattan hos mig och samtidigt få svara på en del lättsamma frågor.

Först ut är Oscar Målevik som tillsammans med Anna Cardelius driver Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. De startade upp verksamheten 2014 och har sammanlagt tre stycken enheter samt en deli som de öppnade i september i fjol. Oscar och Anna ligger verkligen inte på latsidan och frågan många ställer sig nu är var någonstans de kommer öppna härnäst?

Vad skall du göra på semestern?
På semestern i år ska jag faktiskt ta det ganska mycket lugnt. Har varit en hysterisk vår när vi förutom bagerierna också öppnat en deli, så jag tycker mig förtjäna lite lugn och ro. Men har planerat att åka och hälsa på två grymma branschkollegor som jag inte hunnit besöka än. Bageri Leve i Malmö, nytt för i år och de gör allt så sjukt nice och Feldts i Halmstad som jag fortfarande aldrig lyckats besöka.

Men som sagt; ta det lugnt mellan släktkalas, bröllop och fester. Och Stockholm Pride! På Pride ska vi i Stockholms Bagare och Konditorer ha ett eget flak och vill ha med så många branschkollegor och glada bagare som möjligt (även hemmabagare!) så jag ska ragga bagare och konditorer, fixa plakat, bil, släp osv tills den 5 augusti. Kommer bli episkt!

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Brukar absolut kunna slappna av baket, händer att man slänger ihop lite bröd och så, men i sådana fall är det pga brödbrist hemma eller nyfunnen inspiration. Sen händer det att vi har bakdueller hemma med kidsen. Det går till så att alla får baka ett favoritbakverk, så frossar man i sig allt på en gång sen och poängsätter. Sjukt svårt att vinna över barnens kladdkaka!

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter? 
BUDAPEST! Bästa bakelsen, den har allt! Söt maräng med nötter, osötad härlig vispad grädde och mandariner (jordgubbar funkar också), så sjukt gött! Men jodgubbsswiss på sommaren är svårt att slå också. Det bästa med Swiss är att det ofta blir en del kvar i skålen som smälter ihop till en enda stor milkshake som ingen ser att man slickar i sig i köket innan man sätter igång med disken.

ÄLSKAR riktigt hårt stenugnsbakat bröd. Det ska vara riktigt mörkt på utsidan, och fluffigt inkråm. Ge mig brödet, lite smör och en bira så är jag nöjd länge:)

Vad ville du bli när du var liten? 
Kyrkovaktmästare, florist eller designer. Min idol var Marc Jacobs (är fortfarande) och jag ville bli som honom tidigt. Men det var lite långt bort från pojkrummet på småländska höglandet så jag tänkte att kyrkvaktmästare är ju också ett kreativt jobb(?). Försökte få PRAO på kyrkogården när det var dags att börja testa yrken men ingen tog mig nog på allvar för jag fick inte nån plats där. Istället hamnade jag på bageri Ziesta i Tranås som diskplockare och där älskade jag allt!

Och såhär i efterhand känner jag att det är en aningen närmre koppling mellan Marc Jacobs och konditor än kyrkvaktmästare. Det som lockade med kyrkvaktmästare var att jag trodde att det var hen som gjorde alla blomsterarrangemang och roliga grejer till bröllop osv. Tur att jag valde fett och socker istället för blommor, gräsklippning och lik. Bridezillas möter jag ändå😉

Vad inspirerar dig i livet?
Naturen och kulturen. Älskar de svenska säsongerna! Och vår alltid starka strävan att hålla kvar i sommaren året om. Det ska saftas, syltas och lagras för att man ska få smaka jordgubbar hela året. Och trots att jag fryser hela vintrarna längtar jag under sommaren efter julen. Inspireras också i arbetet av alla fantastiska branschkollegor som gör så grymma grejer hela tiden, och pushar hela branschen framåt.

I livet som stort inspirerar också vänner, ofta från den lite äldre generationen. Har flera nära vänner i 70-årsåldern som gjort så otroligt mycket bra i livet och fortfarande lever som om de var 25. De är en stor inspirationskälla och även bollplank. Tänk vad man kan åstadkomma i livet, detta är bara början av allt roligt man ska hinna med! Och så verkar även mina äldsta vänner tänka om sig själva. Ett skönt synsätt när man är 70+.

Vad får dig att skratta?
Alla mina kollegor, min familj och katt. Om jag ska skratta så jag ramlar ur soffan funkar bäst Helan och Halvan (de gamla svartvita filmerna) och Mammas nya kille (radiokomik).

Vad har du för dold talang?
Lyckas oväntat bra med växter och grönsaker. Trots ständig brist på tid växer grönsaksodlingarna på landet snabbare än jag hinner skörda. Kan ju vara bra vid krig – då blir jag vegetarian och självförsörjande.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Min familj, mitt jobb och min iPhone.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Vårt gamla tingshus i Småland! Där jag hämtar kraft och energi och ständigt påbörjar nya projekt. Och Helsingborg, Sveriges skönaste stad. ALLT är snyggt där! Husen, havet, stränderna, palmerna och människorna. Trendkänsligt, nästan som Stockholm.

Vad är din favoritmaträtt? 
Får man svara pizza? Seriöst, en helt fantastisk maträtt! Innehåller allt gott: ost, grönsaker och BRÖD! Men annars finns det inget som slår löjrom. Löjrom funkar till allt, alltid. Till och med på pizza.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
HERREGUD vilken svår fråga. Beror på säsong! Just nu längtar jag efter körsbär, så vi låtsas att det är säsong för körsbär. Tänk en körsbärsmousse på karamelliserad pistage, en mörk chokladbrownie nånstans och en myntaglass till… GOTT!

Har du några tips på mysiga favoritfik? 
Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan är inget direkt fik, men man kan stå i bageriet och dricka kaffe och käka nygräddat och kolla på när bagarna jobbar på proffsigaste sätt.

Och Leve i Malmö har jag ju som sagt inte varit på själv än, men det verkar sinnessjukt härligt!

Rudenstams Gårdsbutik med Café är superhärligt på sensommaren. På höglandet, precis vid Vättern och Gränna finns äppladalen som är precis som det låter: en dal med äppelodlingar längs sluttningarna, ser ut lite som i champagne. Där huserar Rudenstams med sina äppelodlingar och en grym gårdsbutik med närproducerade varor. Och nu har de även ett café och man kan testa mängder av olika muster och drycker tillsammans med hembakat fikabröd. Lätt värt en resa!

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Oscar Målevik
Grundare och delägare
Haga Tårtcompani & Bageri
Adress: Torsgatan 75, Fleminggatan 107, Hammarby Allè 1, Hammarby Allè 3 (deli)
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Deli hemsida: Här
Deli Facebook: Här
Deli Instagram: Här
Oscar Instagram: Här

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.