Hantverksbröd och hantverksbageri – vilket hausse det blev!

Vilken uppmärksamhet det blev på mitt inlägg om vad ett hantverksbröd och ett hantverksbageri egentligen betyder. Jag har hittills erhållit 157 stycken mail samt meddelanden på Instagram från branschfolk och privatpersoner med åsikter. Wow, liksom! Ämnet engagerar och det kanske inte är så konstigt då jag tror att många tidigare inte reflekterat över vad egentligen ett hantverksbröd och ett hantverksbageri egentligen står för!

Det är helt okey för vem som helst att kalla sitt bageri för ett hantverksbageri och att de bakar hantverksbröd men vad betyder det egentligen? Den frågeställningen har nog inte många funderat på tidigare.

Det finns inga ramar och regler för vad man kan kalla sin verksamhet och/eller utge sig för att producera när det kommer till marknadsföring och PR. Att formulera sig med att man är ett genuint hantverksbageri där man bakar hantverksmässiga bröd med kärlek låter ju bra. Men är det sant eller är det enbart floskler?

Jag har tagit del av alla kommentarer jag erhållit och helt klart så är det svårt att definiera och gränsdra då det i princip ligger i betraktarens ögon – det vill säga konsumenten! Ett litet bageri på landet med träsnickeri, välsnittade bröd med blomsterarrangemang och bagare i tuff keps, rutig skjorta i bomullstwill med borstad yta, balla shorts med små nyckelpigor på och träskor med inristade dalahästar kommer alltid i kundens ögon att uppfattas som mer genuin och hantverksmässig jämfört med ett bageri i storstan med stilren och minimalistisk design i krom, färgglada möbler och svindyra sötebröd och bakverk.

.

Men där kan skenet bedra för det beror i mångt och mycket på hur man producerar sitt bröd. Det skall bakas med händerna, därom verkar de flesta vara överens om. Sedan börjar åsikterna gå isär när det kommer till användandet av maskiner samt val av produkter.

Ju mer maskiner man använder, desto mindre hantverk. Ju mer inköpta produkter av hel/halvfabrikat, desto mindre hantverk. Det är konklusionen av de svar jag hittills erhållit.

.

Jag tycker Joel Christenson, ägare till Kringelgården i Stockholm hade en bra poäng.
Hantverksbageri eller hantverksbröd är ingen kvalitetsstämpel, det är bara en benämning på hur brödet tillverkas. Vi hör ju inte så ofta talas om hantverksrestaurang eller inte, trots att även de bästa restaurangerna använder sig av både halvfabrikat och maskiner för att laga sin mat”.

Mitt inlägg kommer givetvis inte revolutionera branschen och få ägare att tänka till när de kommunicerar vad de har för värdegrunder för om de anser att de är ett hantverksbageri som levererar hantverksbröd så är de det! Detta oavsett storlek på bageriet och om de ligger på landet eller i en storstad – så länge bagarna uteslutande använder händerna som verktyg.

Foton: Robert Kwok, Robbans bästa

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.