Det var inte enbart konditorerna och konditorierna som uppmärksammades igår kväll då Svenska Gastronomipriset delades ut i ett flertal kategorier. Även bagerier och bagare uppmärksammades då 100 stycken av landets vassaste bagare röstade fram 10 bagerier och 10 bagare som de anser vara bäst.
Bästa bageri blev mitt favoritbageri, Lillebrors bageri i Stockholm och bästa bagare blev Alexander Pelli som under flera år varit bagare på Lillebrors men som nu är frilansare. Tvåa på listan kom en annan bagare från Lillebrors, nämligen Tobias Jadberg så även om nu Alexander slutat så kommer den höga nivån på Lillebrors kvarstå med Tobias och övriga gänget som är grymt duktiga. Stort grattis till hela gänget på Lillebrors.
Bagarnas Bageri 2024
1. Lillebrors bageri, Stockholm
2. Artisan Bread, Karlstad
3. Bageri April, Västerås
4. Park & bageri & konditori, Stockholm
5. Dåndimpen’s, Stockholm
6. Socker Sucker, Stockholm
7. Bageri Leve, Malmö
8. Svedjan bageri, Stockholm
9. Bullar & Bröd stenugnsbageri, Stockholm
10. Säsongsbagar’n, Dalsjöfors
Bagarnas Bagare 2024
1. Alexander Pelli, frilans (tidigare Lillebrors bageri/Stockholm)
2. Tobias Jadberg, Lillebrors bageri/Stockholm
3. Bedros Kabranian, Socker Sucker/Stockholm
4. Adam Söderström, Dåndimpen’s/Stockholm
5. Johan Sörberg, Svart/Verkstan/Trantorp/Eskilstuna
6. Gustav Fagerman, Artisan Bread/Karlstad
7. Kim Lund, bageri April/Västerås
8. Josefin Åhlfeldt, Park Bageri & Konditori/Stockholm
9. Lilian Sagerfors, Ekenäs hantverksbageri/Hagby/Kalmar
10. Petrus Jakobsson, Dåndimpen’s/Stockholm
Svenska Gastronomipriset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Tidningen Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock och Kockarnas Krog i över 27 år.
Under 2016 introducerades detta upplägg även för konditorer, servitörer, sommelierer och 2019 för baristor. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen utan det är branschfolk som nominerat de kolleger och ställen de anser gjort bäst ifrån sig under året. Listan i sin helhet kan du läsa här.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar