Har du ätit mindre glass i sommar? Det har i alla fall jag gjort och den kalla sommaren har gjort att det sålt mindre glass än tidigare. Dock har augusti varit solig och fin så glasskonsumtionen kanske har tagit fart de senaste veckorna igen! Om vi ser till de stora glassbolagens pinn- och strutglassar så är trenden tydlig, mindre äggula och grädde och mer tillsatser i form av socker, mjölkfett, skummjölk, stabiliseringsmedel, glukossirap, emulgeringsmedel och en drös med e-ämnen. Alltså mera tillsatser och mindre äkta vara! Men ekvationen är ganska enkel, säljer man glass i volym kopplat till väldigt låga priser så behöver man inte vara en raketforskare för att förstå att den pinn- eller strutglass du håller i handen med all sannorlikhet enbart är en vara fullproppad med tillsatser. Tidningen Metro hade en lång artikel i maj om vad GB-glassarna egentligen innehåller som du kan läsa här. Tillsatser finns det i en hel del av våra livsmedel men jag föredrar att köpa glass beståendes av bra råvaror istället för olika substitut där man tillsatt en massa sötningsmedel och färgämnen. Personligen besöker jag glassbarer med schyssta råvaror som exempelvis Gelato Scarfó i Ålsten (Bromma). Prova dem så kommer du direkt märka att chokad smakar choklad och att pistage smakar pistage (här smakar inget artificiellt och de tillsätter inga konserveringsmedel eller färgämnen).
Skriv ett svar