Ida Norinder tog hem Pralin-SM

I dag arrangerades svenska mästerskapet i pralintillverkning för yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare. Tävlingen arrangeras av branschföreningen Sveriges Bagar- och Konditormästare (SBoKM) tillsammans med Bak- och Chokladfestivalen samt Stockholmsmässan.

Vinnaren blev Ida Norinder från Motala och juryns motiveringen löd enligt följande: ”Två väldigt vackra och stilfulla praliner där textur och lenhet i fyllningarna gav rätt konsistens till rätt fyllning. Tunna och fina skal gjorde så att smakerna kompletterades bra. Vinnaren höll ihop sina fina berättelser med hjälp av pralinerna.”

Tävlingen innefattade en showpralin och en temapralin. Temat var i år Fars dag.
 
Resultat
1. Ida Norinder, Ett kilo socker, Motala
2. Eric Bäckström, Bread & Sweets by Jennie, Västerås
3. Hanna Nilsson, Fru Nilssons hantverk, Ängelholm
Delad fjärdeplats
Carina Loven, Chocolaterian Norrvikens trädgårdar, Båstad
Elisabeth Moglia, Elisabeths konfektyr och praliner, Nyköping
 
Ida Norinder får stolt titulera sig Årets Pralinhantverkare, tillika Svensk Mästare i pralinhantverket. Under ett års tid får Ida representera branschen med titeln Årets Pralinhantverkare. Dessutom vinner Ida äran att skapa nästkommande års Festivalpralin för Bak & Chokladfestivalen, professionell monteryta och all försäljning av festivalpralinen under festivalen året efter vinsten.
 
Jurymedlemmar
Christina Möller, Elisabeth Johansson, Marika Bystedt Gaulitz, Kristina Persson, Johan Landerhjelm och SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Hård och Gustaf Mabrouk.
 
Arrangörer
Stockholmsmässan/Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad och SBoKM – Sveriges Bagar & Konditormästare – En branschförening för mästare. Mästarbrevet har gamla anor och har utvecklats med tiden för att anpassas till branschernas utveckling. Brevet är ett eftertraktat kompetensbevis för yrkesutövaren och är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom det egna hantverksyrket.

Föreningen Sveriges Bagar- och KonditorMästare (SBoKM) har som målsättning att samla alla bagar- och konditormästare, för att tillsammans arbeta för och medvetandegöra kunskapen och hantverket mot allmänheten.

Samarbetpartners
Kåkå och Werners Gourmetservice.

Ett stort tack till alla underbara finalister, jurymedlemmar och Henrik Olsson som i vanlig ordning höll ordning och reda som utmärkt moderator. Vi ses nästa år igen på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad. Om du är intresserad av att medverka på nästa års Pralin-SM- Hör av dig till mig här på bloggen eller via e-post.

Gustaf Mabrouk/Panem, Jan Danielsson/Chokladfabriken, Magnus Hård/Villa Källhagen

Elisabeth Johansson, Christina Möller, Gustaf Mabrouk

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.