I vanlig ordning satt jag bänkad och såg på Nobelfestligheterna på Stadshuset och då jag under året jobbat med måltider, dryck och fika under EU-ordförandeskapet, så tilldrog sig måltiden lite extra uppmärksamhet för min del.

Då detta är en fikablogg så fokuserar jag på desserten som även i år komponerats föredömligt av Annie Hesselstad. Desserten bestod av bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Till detta serverades en chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Till desserten dracks det en Château Tirecul la Gravière 2018, Monbazillac, Frankrike.

Foto: Dan Lepp för Artipelag

Den stora snackisen med årets Nobeldessert är utan tvekan tjärsirap som Annie adderat som en smakbärare tillsammans med lingon. Upphovet till den innovativa idén kommer från att Annies arbetsgivare Artipelag, vartannat år brukar tjära om delar av husbyggnadens tak. Hon klurade länge på om man kunde göra något med tjära och tog då fram en pralin för ett par år sedan men det blev ingen succé.

Så när Annie fick förfrågan om att skapa årets Nobeldessert så beslöt sig hon sig för att återigen ge tjära en chans och då i kombination med lingon. Det gick uppenbarligen hem hos Nobelkommitén när de avsmakade desserten tidigare i år.

Huruvida det blev en succé bland de cirka 1 300 gästerna låter jag vara osagt men Tareq Taylor var i alla fall lyrisk när han avsmakade desserten i tv. Inom kort kommer vi vanliga konsumenter kunna köpa desserten då den likt fjolårets Nobeldessert serveras på Artipelag.

2022-års Nobeldessert

Annie komponerade även Nobeldesserten förra året som då bestod av bakad cheesecake med brynt smörbotten, plommonkompott smaksatt med stjärnanis, bakad plommonkräm, mirabellemaränger samt mirabellesorbet med ingefära. Desserten har kunder kunnat köpa hela året på Bådan café & konditori, Artipelag. En riktigt smakrik och välbalanserad dessert som jag avnjöt i somras.

Artipelag
Adress:
 Artipelagstigen 1, Gustavsberg
Hemsida
Facebook
Instagram

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.