Klassiska och nya bakverk

Hem Robban tycker till Klassiska och nya bakverk

När jag går och fikar så är det väldigt sällan som jag beställer de hederliga gamla bakverken. Du vet, trotjänarna som oftast finns i glasmontrarna såsom dammsugare, mazarin, rulltårta, biskvi, hallongrotta och chokladbollar. Okey då, jag skall erkänna, jag är svag för chokladbollar men det skall inte vara den stenhårda varianten vars konsistens påminner om en golfboll och som i de flesta fall är fabriksproducerade. Nää, det skall vara de som är handrullande på plats. Vilka bakverk är det då vi svenskar tycker mest om? Läs vidare så får du svaret.

dammsugare_1

IMG_9402edited

Jag får för mig att variationerna bland bakverk är stor beroendes på vart i landet man befinner sig i men i regel är de populäraste bakverken chokladboll, hallongrotta, mazarin, dammsugare och biskvi och bland kategorin kaffebröd så står sig morotskakan, kladdkakan, kanelbullen, wienerbrödet och semlan sig väl. Gällandes kakor så står sig fortfarande drömmar, syltkakor, schackrutor, bondkakor, finska pinnar, kokoskakor och maränger sig bra och bland tårtorna är den klassiska prinsesstårtan ohotad etta.

Jag får en känsla av att gigantiska muffins och cupcakes är på väg ut, eller rättare sagt, har cupcakes någonsin varit inne på ett fik i Sverige? Som sagt, det kan se lite olika ut vart i landet man befinner sig men i Stockholm har jag genom åren inte sett speciellt många cupcakes.

Jag har under en längre tid funderat på när desserttapas får sitt stora genombrott! De är små, söta och praktiska och man slipper oftast den där obehagliga känslan av att man ätit för mycket samt att du ges möjlighet att smaka på flera olika små bakverk. Brot Stockholm har något de kallar för tapas pâtisserie där du som kund kan välja mellan små tapas bitar, tartletter, macarons och eclair. Det gillar jag skarpt.

collageedited

De små franska bakverken canelé har sitt ursprung i Bordeaux och bakas på en smet av ägg, socker, mjölk och smör. Allt smaksätts sedan med exempelvis brun rom och äkta vanilj (canelè finns i många olika smaker). Smeten häller man i små specialformade kopparbehållare som sedan värm i ugnen. Sophies Canelè har varit verksam i Sverige i ett par år och levererar sina godsaker till flera fik i Stockholm och nu i dagarna (efter midsommar) öppnar Sophie Maillard eget på Sankt Eriksgatan 81.

Men rent generellt är franska bakverk inne och det går idag att finna många varianter på exempelvis pain au chocolate, éclair, croissant och kouign-amann.

perfectcanneles

Trender kommer och går men de klassiska bakverken består även om många av klassikerna numera fått en viss kompetterande uppgradering. Ett exempel på bakverk där det numera finns en uppsjö olika varianter och smaker av är vår klassiska semla. Det är inget märkvärdigt att vi utvecklar och förfinar bakverken, varför skulle det vara det? Allt annat i vår omvärld utvecklas!

Vi skall värna om traditionerna, inte glömma bort dem och vi skall vara aktsamma om vår historia men även vara lyhörda för nya trender för jag är övertygad om att dessa två kan verka i samklang med varandra.

collageedited

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.