I huvudet på: Ann-Louise Andreasen, Kumlins Café & Konditori

Hem Entreprenör I huvudet på: Ann-Louise Andreasen, Kumlins Café & Konditori

Företagen är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt och personalen dess viktigaste tillgång. Företag inom hotell och restaurang (där konditori/bageri och caféer räknas in) visar störst vilja att växa med anställda. Hela 62 procent av företagen i denna personalintensiva bransch vill växa genom att öka omsättningen och antalet anställda, vilket är betydligt högre än genomsnittet för samtliga företag. Allt detta enligt Tillväxtverkets omfattande undersökning “Kompetensförsörjning i små och medelstora företag 2014“. Huruvida Ann-Louise Andreasen på Kumlins konditori i Nyköping kommer att ha svårt att attrahera kompetent personal får framtiden utvisa för i dagsläget har hon ett bra team. Ann-Louise tog över Kumlins hösten 2014 och driver nu vidare det mysiga konditoriet med anor från 1920-talet.

IMG_2206edited

 

Vem är Ann-Louise Andreasen?
Jag är en glad tjej som älskar practical jokes och ironi. Så fort jag har möjlighet lurar jag brallorna av tjejerna på jobbet:) Tycker om fart och fläkt både på jobbet och i livet. Men har faktiskt blivit mycket bättre på att ibland bara ”såsa omkring” också. Älskar att resa och uppleva nya miljöer och kulturer. Spelar gärna golf och hoppas innerligt kunna komma ut på banan snart. Tittar på fotboll om det är landskamper eller ”mitt lag”. Är en mycket engagerad lagledare i sonens lag.

Hösten 2014 tog du över anrika Kumlins konditori i Nyköping. Vad fick dig att ta det beslutet?
Jag behövde ett jobb, hahaha! Har drivit eget i många år i olika konstellationer. Helt själv i enskild firma och arbetat som redovisningskonsult åt externa bolag i många år. Sedan slog jag och makens byggfirma ihop våra företag till ett AB, där är jag fortfarande delägare och sköter det praktiska med ekonomin. Sedan har jag och min bror drivit bolag inom verkstadsindustrin i några år och vi blev tvungna att göra en del omstruktureringar där vi minskade ned verksamheten och behöll kärnan, vilket ledde till att vi rent tekniskt inte kunde sitta där båda två.

Min initiala tanke var att gå tillbaka till min roll som redovisningskonsult och jobba hemifrån men jag fick panik i hela kroppen! Den lösningen var fantastisk när sonen var liten. Jag hittade en annons på nätet om att Kumlins var till salu och blev genast intresserad. Jag gick på gymnasiet i Nyköping och fikade alltid på Kumlins dvs när jag hade pengar. Sedan tog jag en kalkylerad chansning och slog till, vilket kändes rätt i kropp och själ.

Du är ny inom branschen vilket innebär att det är många delar att lära sig, vad har varit den största utmaningen hittills?
Ja, jag är ny i branschen, dock ej utan erfarenhet. I min ungdom arbetade jag extra som servitris på olika restauranger bla på café i Trosa och som kallskänka på Trosa Stadshotell. Hela ekonomibiten med order-lager-fakturering-hanteringen m.m. är detsamma på ett konditori som tex ett byggföretag så den har jag gratis med mig in i verksamheten.

Har du genomfört några förändringar på konditoriet sedan du tillträdde?
Vi har bytt ut en plastmatta i köksdelen, den var så sliten att den inte gick att få ren. I butiks- och serveringsdelen har jag inte gjort så mycket. Den är så trevlig som den är! Bara lite småsaker som dukar, tyger, vaser mm. Har dock skissat på lite idéer till serveringsdelen där vi bland annat behöver få in fler sittplatser. Annars är utbudet förändrat både när det gäller fika och mat och till min stora glädje har jag nöjet att exklusivt sälja Bomans Gelato, det är jag mycket stolt över!

collageedited

Det finns många exempel på personer som sadlat om på äldre dagar och som nu driver framgångsrika bagerier, konditorier och caféer. Vad är dina styrkor och vad kan du tillföra Kumlins?
Jag är ny i branschen och ser förmodligen på verksamheten på ett nytt och annorlunda sätt, lite ”outside the box”. Framförallt investerar jag mycket av mig själv i Kumlins. Jag älskar mitt jobb och det tror jag både syns och känns bland omgivningen.

Beskriv Kumlins för dem som aldrig varit där tidigare.
Kumlins är Nyköpings äldsta café/konditori och ligger på Stora Torget med anor från 1920-talet. Lokalen är hemtrevlig och här finns ingen bakgrundsmusik som stör när du sitter och pluggar eller njuter av en kopp kaffe. Här kan du få både gott fika och välja bland ett stort urval av både smörgåsar och mat som är gjorda med kärlek och omtanke. Vi lägger stort fokus på kvalitet och svenska råvaror.

Hur många anställda är ni och vad är det för personer?
Vi är tre glada tjejer! Jag, Hanna och Camilla. Tjejerna är engagerade, lojala och roliga!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Om jag, enligt schemat, är den som öppnar så är jag på plats klockan 07.00 och börjar dagen med att lägga ut tidningarna, ser över så att allt i lokalen är rent och snyggt, plockar iordning allt matbröd. Gör smörgåsar, brygger kaffe och ställer ut vatten, mjölk och tevatten. Vi öppnar klockan 08.00 men om allt är klart tidigare så låser jag upp dörren och hänger upp flaggan. Skiner solen så plockar jag upp bord och stolar på uteserveringen. Tar en vända till gästtoaletten och ser över den (den kollar/städar vi c:a 1 gång per timme). Mellan kunderna kollar jag av vad som behöver beställas hem samt förbereder för dagens luncher. Ibland hinner man inte göra så mycket mer. Kunderna går före allt. Men vid 14.00 kollar jag över allt bröd och beställer från min bagare/konditor till kommande dag. Åker hem vid 15.00 och gör det jag måste på kontoret.

Hur ser ert sortiment ut och vad säljer ni mest av?
Vi har alltid bakelser, bullar, wienerbröd, längder, torra kakor, bitar, pajer, cheesecakes mm som jag varierar för att det skall se inbjudande och gott ut. Vissa saker kan jag inte byta ut, såsom biskvier, mandelhorn, cocostoppar, catalaner, mazariner, chokladbollar. Byter vi ut dem så får vi nog en utskällning:) Sedan har vi ett stort urval smörgåsar, sallader, pajer och focaccia. Vi erbjuder nygjord äggröra på danskt rågbröd. Vi säljer inte så mycket av den men den är så god så jag har inte hjärta att plocka bort den från tavlan. När det gäller sallader så är vår räk- och avokadosallad samt Ceasarsallad mest populära.

Jag bakar själv två sorters glutenfritt bröd som är jättegoda. Ibland när det finns tid så gör jag smarriga veganska chokladbollar där espresson är nyckeln till framgång. Vi erbjuder alltid våra kunder laktosfria, mjölkfria, glutenfria, vegetariska och veganska alternativ.

collageedited

Hur ofta tar ni fram nya bakverk?
Det ligger ju lite i händerna på min bagare och konditor men sedan ganska nyligen så har vi ett flertal olika nya matbrödsorter som är fantastiskt goda. Skulle gärna se lite fler nya bakelser, vi jobbar på det.

Finns det något bröd och/eller bakverk som är typiskt för Nyköping eller Södermanland?
För Södermanland är det nog Södertäljekringlan (kaffebröd) som är mest känd. Redan på 1600-talet dök den upp. Men hos oss på Kumlins kallar vi dem Sockerkringla.

Det ekologiska tänket slår igenom hos många bagerier och konditorier. Hur ser det ut hos er?
Här ligger vi inte i framkant, vi har en hel del ekologiskt matbröd för beställning. Sedan försöker jag på ”matsidan” införa produkter succesivt. Men det är naturligtvis även en ekonomisk fråga. I dagsläget är produkterna dyra och håller ofta inte önskvärd kvalitet.

Jag tycker det finns många mysiga fik i Nyköping med omnejd. Är det tuff konkurrens om kunderna?
Det finns ett flertalet mysiga fik och konkurrensen är så klart tuff. Men de härliga Nyköpingsborna är flitiga på fikafronten och jag har många underbara stammisar. Jag koncentrerar mig på att hålla en hög och jämn kvalitet både när det gäller fika och mat och hoppas på så sätt få in fler stammisar:)

Levererar ni era produkter till företag i regionen?
Ja absolut. Vi är lite dålig på marknadsföring mot företag i området men vi skall bli bättre på det.

collageedited

Vad driver dig i ditt företagande?
Primärt att det skall vara roligt på jobbet. Jag är mycket aktiv när det gäller förbättringar och förenklingar för oss som jobbar här. Allt som vi kan förenkla innebär mindre slit och stress vilket i sin tur ger en mer trivsam miljö. Jag älskar att hitta nya produkter/rätter och introducera till mina kunder och vi har en uttalad policy att vi alltid skall försöka hitta rätt ”sak” till kunden. Vi är mycket flexibla.

Nu har bara drivit Kumlins i sju månader men har du under denna korta tid hunnit skaffa dig en uppfattning om hur företagsklimatet är i Nyköping?
Den lilla hjälp jag behövt från myndigheter har fungerat jättebra. Jag bor inte själv i Nyköping och har på de här sju månaderna inte riktigt hunnit med så mycket. Men det senaste jag hörde vara att Skattemyndigheten här ska läggas ned. Det kommer innebära att en hel del arbetstillfällen försvinner från orten, vilket är trist. Varför skall alla stora delar av statliga verk ligga i Norrland?

Vilka är dina tre bästa entreprenörstips?
Glädje, planering och att våga satsa.

Hur balanserar du arbete och familjeliv?
Det funkar riktigt bra! Sonen är 14 år och går i skolan hela dagarna, jag schemalägger mig själv oftast till ”öppnings-passet”, vilket innebär att jag är hemma redan klockan 16.00 och kan då hjälpa till med läxor. Sedan har vi fotbollen och golfen tillsammans. Vi försöker sticka iväg på bio så ofta vi kan och vi lagar mat ihop, sonen är grym på det. Erkänner att övrigt hushållsarbete blivit lite sämre, maken drar det största lasset.

Vilka är dina favoritfik i Sverige?
Kumlins:) och Vetekatten i Stockholm.

Hur ser framtidsplanerna ut för er de närmsta åren?
Vi ska bygga om lite för att få in fler sittplatser samt fortsätta utveckla och förnya Kumlins.

Lättsamt med Ann-Louise

Har du några dolda talanger?
jag kan köra truck, sjunger hyggligt (och gärna) och är en jävel på att spika, haha.

Vilka musikartister lyssnar du på nu?
Just nu: Volbeat, My chemical romance och Lasse Winnerbäck.

Lek med tanken att du har 10 miljoner kronor på banken, vad gör du med dem?
Wow! Kul lek:)
Jag börjar med att ta ut dem från banken! Taskig ränta! Placera delar av pengarna i samråd med vår finanskille. Sedan skulle jag köpa en tomt och bygga ett nytt hus till oss, vårt är för stort. Jag skulle även köpa ett par Steve Madden-skor som jag hittade nyligen.

Vilka tre saker kan du absolut inte vara utan?
Saker, är inte min grej. Kan egentligen inte komma på någor som jag inte skulle kunna vara utan om jag var tvungen. Men för att skriva något så säger jag tandborsten (känns ju lite fräscht), kaffemaskinen (alltid gott med en espresso) och datorn (för att den utgör en så stor del av mitt jobb).

Du bjuder på middag, vilka tre kända personer bjuder du in?
Robert Downey Jr, Nour El Rafai och Jesper Binzer (DAD).

Stort tack för att du tog dig tid att besvara frågorna och fortsatt lycka till med verksamheten.

 —————————————————————–

Ort: Nyköping
Adress: Stora Torget 2
Etableringsår: 1920-talet (Ann-Louise ny ägare sedan hösten 2014)
Antal anställda: 3
Omsättning: För tidigt att säga ännu
Resultat efter finansnetto: —

IMG_2214edited

Ann-Louise Andreasen
Ägare
Kumlins Café & Konditori
Tel: 0155-21 00 75
E-post: kumlins@telia.com
Hemsida: Här
Facebook: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.