Kvinnans plats är en serie historiska berättelser från Stockholms kvinnohistoria där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden med staden som fond i olika poddavsnitt. Spännvidden sträcker sig från aktivism, häxprocesser och hungersnöd till damkafé på Järntorget i Gamla Stan.

Det är Stockholms kvinnohistoriska museum som tillsammans med Stadsmuseet vill lyfta fram kända och okända kvinnors berättelser som till största delen utspelar sig på söder.

Foto: Austrian National Library för Unsplash
Foto: Austrian National Library för Unsplash

Stockholms kvinnohistoriska museum har ingen permanent byggnad utan de brukar ha visningar, utställningar, vandringar och samtal på olika platser runt om i Stockholm. Stadsmuseet kommer under våren att ha tre stycken visningar av sina samlingar kopplade till poddserien Kvinnans plats.

I avsnittet Drömkafé på Järntorget så intervjuar radiojournalisten Sofia Neves kulturhistorikern Ulrika Torell om när svenska kvinnor började fika på lokal. Det hela utspelar sig på Sundbergs konditori, Stockholms äldsta kondis som legat i Gamla Stan ända sedan 1793 och som än idag är verksam. Lyssna på avsnittet här (24 min).

Läs även mina tidigare inlägg Fikats historia – en resa i tid och rum här och Fika genom historien här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.