Kvinnans plats – drömkafé på Järntorget

Kvinnans plats är en serie historiska berättelser från Stockholms kvinnohistoria där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden med staden som fond i olika poddavsnitt. Spännvidden sträcker sig från aktivism, häxprocesser och hungersnöd till damkafé på Järntorget i Gamla Stan.

Det är Stockholms kvinnohistoriska museum som tillsammans med Stadsmuseet vill lyfta fram kända och okända kvinnors berättelser som till största delen utspelar sig på söder.


Foto från Hallands kulturhistoriska museum

Stockholms kvinnohistoriska museum har ingen permanent byggnad utan de brukar ha visningar, utställningar, vandringar och samtal på olika platser runt om i Stockholm. Stadsmuseet kommer under våren att ha tre stycken visningar av sina samlingar kopplade till poddserien Kvinnans plats.

I avsnittet Drömkafé på Järntorget så intervjuar radiojournalisten Sofia Neves kulturhistorikern Ulrika Torell om när svenska kvinnor började fika på lokal. Det hela utspelar sig på Sundbergs konditori, Stockholms äldsta kondis som legat i Gamla Stan ända sedan 1793 och som än idag är verksam.

Jag rekommenderar dig att lyssna på avsnittet här. Läs även mitt tidigare inlägg Fikats historia – en resa i tid och rum här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.