Landets bästa chokladkonfekt är en körsbärspralin

I helgen avgjordes tävlingen Det Stora Pralinslaget på Svabesholm i Österlen där både delfinal och final avgjordes och den pralinmakare som tog hem den ädlaste valören var Nova Helén Eriksson från Österbybruk med körsbärspralinen ”Punch my Cherry”.

Sammanlagt medverkade 60 stycken praliner och utöver tävlingen Det Stora Pralinslaget tävlade samtliga praliner i Sveriges snyggaste pralin framröstad av svenska folket.

Vinnare av Det Stora Pralinslaget blev Nova Helén Eriksson.
Nova Heléns bidrag var en pralin med körsbärssmak och egengjord mandelmassa.

Juryns motivering:
Punch my Cherry Otroligt värdig vinnare, som är i överkant hos samtliga domare. En mycket snyggt utförd pralin, samtliga tekniska bitar sitter som en smäck!. Behaglig och vacker design som speglar smakerna väl. Tydlig och väl balanserad körsbärssmak med finstämd syra, domarna är imponerade av den lyfta körsbärssmaken. Ett stort plus för den egengjorda mandelmassan med mycket trevlig mandelsmak. Snygga lager med smaker som gifter sig!

Punch my Cherry by Nova Helén Eriksson

Många bidrag skickades in och efter delfinalen gjorde tio finalister upp om segern i tävlingen och resultatet blev enligt nedan.

Slutresultat 
1. Nova Helén Eriksson
2. Joakim Asklund
3. Kristine Wallin
4. Monika Elmqvist
5. Sara Karlsson
6. Björn Sivedal
7. Veronica Noring
8. Marika Bystedt Gaulitz
9. Frida Wirén
10. Tobias Wik

Bedömningen gjordes efter smak, konsistens (fyllning, textur), utseende (glans, färg, mönster, jämnhet o.s.v.), hur utseende matchar innehåll/smak, skal och lockning, tunnhet, krisp, temperering och slutligen helheten. Varje pralin poängsattes mellan 0 (icke bra) – 5 (perfekt).

Nedan finner du foton från de fem högst placerade. Mer om tävlingen kan du läsa om på arrangörens hemsida samt i Journal Chocolat framöver.

1. Nova Helén Eriksson – Pralin med körsbärssmak med egengjord mandelmassa
2. Joakim Asklund – Te, fläder, kardemumma
3. Kristine Wallin – Kokosmarshmallow, kalamansigelé, ingefäraganache och kokosgianduja
4. Monika Elmqvist – Passionerat hallon

Samtliga praliner som medverkade i tävlingen gjorde dessutom upp om Sveriges snyggaste pralin där det är utsidan som räknas.

Här röstade svenska folket via hemsidan och den som fick flest röster var Martin Fabian som vann tävlingen för andra året i rad med sin pralin ”Höstkväll”.

Samtliga tävlingsbidrag kan du se här.

Martin Fabian gör Sveriges snyggaste pralin 2021

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.