Foto: Mat & Choklad

Konditorn och kocken Joel Lindqvist som sedan 2016 driver Mat & Choklad i Malmö meddelande häromdagen att han stänger igen verksamheten. Orsaken är det tuffa läget som pågått under en längre tid med höga priser på råvaror, el, emballage, transporter och ovanpå det dyrare lån då räntorna ökat kraftigt.

Jag har sedan lång tid tillbaka varnat för detta scenario dvs att många bagerier/konditorier kommer att få det tufft när allt blir dyrare och marginalerna krymper. Det finns en gräns för hur mycket en affärsidkare kan höja priset på bröd, sötebröd, tårtor och mat. Hushållen drabbas också och även om vi konsumenter kanske inte slutar tvärt med att ta en fika på stan, så räcker det med att vi drar ned på vår fikakonsumtion så drabbar det branschen hårt.

Så här skrev Joel Lindqvist på sitt Instagramkonto i går.

“Alla goda ting har ett slut.
Nu är det dags för oss att packa ihop efter lite mer än sju år. Dålig tajming med pandemi, elkris med enorma elräkningar och kriget i Ukraina som drivit upp våra råvarupriser har till slut blivit för mycket. Lågkonjunkturen har dessutom inneburit att vi tappat en hel del kunder, stora som små. Ett dåligt resultat förra året som jag hoppades kunde räddas upp av detta året uteblev och till sist måste man kasta in handduken innan det är för sent.

Att vi, trots detta, aldrig tummat på kvaliteten på råvarorna trots motgångarna är jag stolt över.
De tre senaste åren har varit en konstant kamp att få ihop till löner, skatter och leverantörsfakturor. Det har medfört stor mental stress och sjukt mycket jobb.

Nu är det slut. Att ta detta beslutet var oerhört tufft. På ett sätt kan jag äntligen andas ut dock. Samtidigt som de dryga sju åren med Mat- & chokladstudion varit helt fantastiska så har inte en enda semesterdag eller ledig helg gått utan oro. Den sista veckorna som företaget drivs vidare hoppas jag alla vill besöka oss en sista gång och ta farväl.

Glöm inte att stödja de företag som ni älskar framöver så inte fler behöver följa oss i graven. Branchen går alla en tuff höst och vinter till mötes.

Min underbara personal.
Mina fantastiska gäster.
Min familj.

Tack och förlåt”.

Joel började arbeta som kock innan han tog sig vidare till konditorvärlden och har tidigare undervisat på Restaurangakademin. 2014 ställde han upp i tävlingen Dessertmästarna som han vann. Joel har även medverkat i tävlingen Årets konditor där han 2017 kom på tredje plats och 2019 blev delad fyra. Innan han startade upp sin chokladstudio var han Pastrychef på Malmö Lives restauranger Kitchen & Table och Eatery Social Taqueria.

2016 startade han Mat- och chokladstudion (numera Mat & Choklad). Mat- & chokladstudion har genom åren uppmärksammats ett flertal gånger bland annat som bästa konditorier i Skåne i White Guide Café och ”Malmös bästa söta” 2019  samt Malmö Gastronomy Awards, kategori “Årets Lunch” 2020. Fokus i Joels matlagning ligger på bra lokala råvaror och nyfikenheten på kända och okända smakkombinationer. Att experimentera med smaker är Joels signum.

Min förhoppning är att Joel någon gång i framtiden orkar och har lust att starta igång en ny verksamhet där allmänheten får nöjet att ta del av alla hans godsaker. Lycka till med allt Joel och jag hoppas vi snart ses där ute❤

“Den sista veckorna som företaget drivs vidare hoppas jag alla vill besöka oss en sista gång och ta farväl”. Besök Joel och stötta honom de sista veckorna och gör det nu❤

Mat & choklad
Adress: Amiralsgatan 6, Malmö
Hitta hit
Öppettider: Måndag-fredag 07:00 -17:00. Lördag 08:00-16:00. Söndag 08:00-16:00
Hemsida
Instagram
Facebook
Joel Instagram

✶✶✶

Läs även mitt inlägg Köp bröd på det lokala bageriet.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Gå nu ut och stöd ditt lokala fik❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.