Konditorierna förr erbjöd glassbomber, sorbeter, desserter, krokaner, ymnighetshorn, godis, choklad och vol-au-vent. Och wienerbröd bakades tre gånger om dan. Men man hade nästan inget bröd.

– När jag kom tillbaks efter att ha jobbat utomlands på 70-talet hade allt ändrats, berättar Jan Hedh. Många konditorier hade försvunnit. Sortimentet hade också krympt. 60-talets konditorier hade ett enormt stort utbud. Det gjordes mycket i smördeg som användes till mat, dessutom desserter och glass, och imponerande bakverk till bröllop och bjudningar.

Ramklints Conditori i Lund har ett digert utbud av bakverk. Foto: Tomas Tengby

Idag känner många inte ens till orden: krokaner, ymnighetshorn, vol-au-vent, bouchéer, jitterbug, kransekage, honungstosca, fürsten och poliné. Jan Hedh är mästaren bland konditorer och bagare. I flera decennier har hans böcker varit standardverk för dom som vill bli bra på sötebröd, desserter och bröd. Den senaste boken kom i höstas och heter Inte bara bullar, 100 klassiska bakverk och kakor från förr.

Konditorier förr hade också en annan roll i våra liv. De var en mötesplats, och man gick dit oftare, ibland flera gånger om dan.
– Konditorierna bytte roll radikalt under den här tiden, säger Ulrika Torell, forskare och intendent på Nordiska Museet i Stockholm.
– Det berodde dels på att städerna förändrades, dels på livsmedelsindustrins utveckling.

Vi till bringade mer tid hemma i våra större lägenheter. Och vi köpte industritillverkade sötsaker på storköpet. Men Ulrika Torell ser en utveckling idag där de sociala mötesplatserna på stan, som konditorier, blivit viktigare igen. Och hon tror också att intresset för konditorhantverket ökar. Så kanske är vi på väg tillbaks mot gamla tiders konditorier.

Lyssna på Sveriges Radios P1-program Meny (matprogram som tittar djupt i grytorna) med Thomas Tengby där han intervjuar Jan Hedh samt Ulrika Torell. Inslaget är på 30 minuter och du lyssnar här.

Tips; lyssna även på inslaget Allt du inte visste om Sveriges nationalbakverk – krokanen. Lyssna här.

Jan Hedh granskar alla bakverk på Ramklints Conditori. Foto: Tomas Tengby

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.