Rekorddyr choklad går till spillo – helt i onödan

Att matpriserna stigit har knappast undgått någon – något som märks särskilt tydligt i chokladhyllorna. Enligt Matpriskollen ökade priserna på choklad med närmare 25 procent under 2024, vilket gör choklad till den livsmedelskategori som ökade mest i pris under året. Samtidigt som priserna ökar går mycket av chokladen till spillo. Det visar en ny undersökning från Kantar, beställd av Too Good To Go. Det finns en stor okunskap om vad som gör choklad oätbar, och ofta slängs choklad i onödan.

Undersökningen visar att svenskarna i hög grad förlitar sig på bäst före-datumet när de bedömer om chokladen går att äta. Hela 32 procent av de tillfrågade svarar att de använder datumet som vägledning i sin bedömning. Enligt EU:s studie Flash Eurobarometer 425 gör förvirring kring datummärkning att mat ofta svinnas i onödan, då 53 procent av konsumenterna uppgav då att de inte vet vad bäst före-datumet betyder.

Ett bäst före-datum är annorlunda från ett sista förbrukningsdatum. Ett bäst före-datum delger när produkten kommer vara som bäst, men innebär inte att produkten är oätbar efter. Vid sista förbrukningsdag bör istället varan ätas upp eller frysas in innan datumet passeras.

Det finns även en utbredd okunskap om så kallad ”fettblomning” hos svenskarna. På frågan ”Vad gör du med chokladen om du ser att den har en vit hinna?” svarade 21 procent av de tillfrågade att de slänger chokladen. Det finns två anledningar till att choklad blir vit. Den vita hinnan beror antingen på att chokladen förvarats vid fel temperatur (fettblomning), eller att chokladen har blivit fuktig (sockerblomning). Ingen av dessa gör chokladen oätbar eller farlig, men det kan i vissa fall påverka konsistensen. Använd därför dina sinnen och titta, lukta och smaka innan du slänger chokladen!

Det finns många användningsområden för choklad som har legat i skåpet lite för länge. Här kommer några förslag på recept att göra där den vita hinnan inte påverkar smaken.

Frysta bananbitar
Sätt ihop två bananskivor med jordnötssmör emellan och lägg dem i frysen. Medan de stelnar smälter du den överblivna choklad (vi tycker mörk blir godast!).

Ta fram bananbitarna och doppa dem i smält choklad, och toppa med riven kokos. In med dem i frysen igen och sen är det bara att ta fram när du behöver ett mellanmål!

Chokladmousse
På jakt efter en snabb och enkel efterrätt? Inga problem, allt du behöver är ca 100g överbliven choklad, 6 ägg och ca 2 msk socker. Börja med att smälta chokladen. Vispa äggen tills mjuka toppar formas, tillsätt sedan socker och choklad. Plötsligt har du en riktigt snabb och god efterrätt!

Chokladsås
Smält ca 100 g choklad tillsammans med 1 dl vispgrädde och 1 msk smör. På ingen tid alls har du plötsligt en riktigt god chokladsås att toppa glass, frukt eller kakor med. Chokladsåsen går också att frysa i upp till en månad (om det mot förmodan skulle bli något över).

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.