SCAE Sweden Coffee Fest

Hem Kaffe SCAE Sweden Coffee Fest

Flera av landets vassaste baristor är nu samlade i Stockholm där följande tävlingar avgörs mellan den 5-8 mars:

  • Swedish Barista Championship
  • Swedish Brewers Championship
  • Swedish Latte Art Championship
  • Swedish Cup Tasters Championship

Totalt kommer 48 baristor tävla och på söndag (8 mars) koras fyra stycken vinnare som då är kvalificerade till världsmästerskapen i respektive tävlingsform. Tävlingarna sänds live och du kan kolla sändningarna här och för aktuella hålltider, läs här. Lycka till säger jag till samtliga tävlande och vill du veta mer om tävlingsreglerna för respektive del, vänligen läs vidare.

IMG_6741editedFoto: Robbans bästa

 

Swedish Barista Championship 2015
Under finalen, som genomförs enligt WBC-formatet (World Barista Championship) ska den tävlande på 15 minuter servera fyra domare var sin espresso, cappuccino och sk  signaturdrink. Smak och presentation avgör.

  1. Espresso En enkel espresso ca 3 cl, bryggs i liten kopp. Visuellt bedömer domarna cremans färg, tjocklek, struktur och hållbarhet. Smakmässigt bedöms balansen mellan arom, syra, bitterhet samt eftersmaken.
  2. Cappuccino En enkel espresso, mjölk och mjölkskum bryggs i den stora koppen (ca 15 cl). Drycken ska ha en tydlig kaffesmak. Särskilt noga bedöms skumkvaliteten och temperaturen. Syrups eller kryddor är inte tillåtna.
  3. Signaturdrink Drycken serveras i den tävlandes eget medhavda glas eller kopp. Drinken ska ha en tydlig kaffesmak och vara estetiskt vacker. Den kan vara antingen kall eller varm. Receptet lämnas in senast på tävlingsdagens morgon.

Swedish Brewers Championship 2015
Detta är en tävling där deltagarna manuellt brygger filterkaffe och bedöms på smak och framförande. De tävlande ska servera tre separat bryggda koppar kaffe till tre domare. Tävlingen består av två omgångar, en första runda och en finalomgång. Den första rundan består av två olika serveringar. Under den första serveringen använder samtliga tävlande samma kaffe. Vilket kaffe som ska användas bestäms av tävlingsledningen. Under den andra serveringen väljer deltagaren själv vilket kaffe som ska användas och genomför också en presentation. De tävlande med högst poäng går vidare till finalomgången där finalisterna åter igen brygger sitt eget kaffe som de samtidigt presenterar för domarna. Under den svenska tävlingen genomförs endast grundomgången med två olika serveringar. Den tävlande med sammanlagt bäst poäng vinner.

Swedish Latte Art Championship 2015
Tävlingen är till för både professionella baristor och amatörer och går ut på att de tävlande skall göra två identiska versioner av de tre olika dryckerna: latte, macchiato samt en signaturdrink. Dryckerna bedöms efter kriterierna utseende, smak och arom. Domarna som bedömer utseendet ska också titta på kreativitet, skicklighet, likheten mellan mönstren i paren och mönstrets kontrast. För att visa att mönstren är avsiktliga måste de tävlande, före tävlingens start visa domarna en bild på det de tänker göra.

Swedish Cup Tasters Championship 2015
Swedish Cupping Championship en fartfylld provsmakningstävling där Sveriges bästa koppare kommer att koras. Tävlingen är enkel, triangelkoppning där två koppar är samma kaffe och den tredje skiljer sig. Det gäller att hitta den udda i varje set. Tävlingen går på tid, så det gäller att ha tempot uppe. Den koppare med flest rätt eller med bästa tiden (om två eller fler har samma antal rätt) vinner.

Källa: SSCF

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.