Sommarkafé: Tavlebords honungsgård

I Tegneby på Orust ligger Tavlebords honungsgård som drivs av Pia Askland Josefsson och Helge Josefsson. Verksamheten består av kafé, bageri, bed and breakfast, biutställning, guidning och visning av bin, bisafari och Bikupan, ett litet hotellhus som är inspirerad av binas värld.

Ute i den gamla trädgården, inne i gamla finrummet eller på verandan ser du ut över Tegnebyslättens åkrar och ängar. Här kan du koppla av en stund för en fika eller lättare lunch. Kaféet är inrymt i det tidigare gamla boningshuset på gården. Huset byggdes 1915 av Pias morfars far Simon Abrahamsson. Han byggde det till sig när han blivit änkeman och hans son tagit över gården. Dottern Ida bodde i huset fram till 50-talet då Pias föräldrar Alfhild och Erik renoverade huset, gifte sig och flyttade in.

År 2011 genomfördes en omfattande renovering. Flera av de möbler som tidigare stått i huset har fått följa med in i kaféet. Om du uppskattar den gamla svenska möbelkulturen så du kommer förmodligen att känna igen dig i gamla bonader, dukar och kaffekoppar från förr. Pia och Helge har tillämpat naturliga materialval och låtit måla väggar, tak och snickerier med äggoljetempera.

I naturens bisamhälle är det närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt som gäller – så även på honungsgårdens fina kafé. Allt bakas i det egna bageriet och det serveras även lättare lunchrätter med vegan, gluten, ägg- och mjölkfria alternativ.

Pröva den bohuslänska specialiteten äggost eller Helges berömda vaniljbullar. I gårdsbutiken finns egenproducerad honung samt produkter för hud- och hårvård att köpa.

✿Varmt välkomna✿

Tavlebords honungsgård
Adress: Tavlebord 124, Henån/Orust/Bohuslän
Hitta hit
Säsong: Maj-september
Öppettider: Kafé/gårdsbutik: 5 maj-17 juni och 18 augusti-24 september öppet fredagar och lördagar 11.00-16.00. 24 juni-13 augusti öppet tisdagar-söndagar 11.00-17.00.
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.