Spigamadre – Surdegsbageri i Årsta

Jag har genom åren uppmanat fler aktörer att öppna upp bagerier utanför tullarna och sakta men säkert ökar antalet bagerier i förorterna. Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa och stadens befolkning väntas fortsätta att öka kraftigt de närmsta åren.

De största tillväxtområdena fram till 2022 finns i Bromma, Hägersten/Liljeholmen och Enskede/Årsta/Vantör (källa: Stockholms stad). Framtidens bagerier och kaféer bör således startas upp i förorterna där folk bor och där hyrorna är lägre jämfört med i stan.

Barbara Elisi Caracciolo driver sedan två månader tillbaka det lilla hantverksbageriet Spigamadre (vetets moder) ett par stenkast från Gullmarsplan. I den lilla lokalen på Gullmarsvägen låg tidigare Omnomnomn Chocolaterie (ligger numera i Hammarby Sjöstad) som drivs av Eva Mantsinen.

Barbara som har sitt ursprung i Rom flyttade till Stockholm 2004 för att doktorera på Karolinska sjukhuset. Bakning och matlagning har alltid legat henne varmt om hjärtat och hemma i lugnets vrå har hon bakat surdegsbröd i många år. Nu har hon tagit steget fullt ut och satsar på egen bageriverksamhet där kulturspannmål står i fokus. Barbara väljer med omsorg mjöl från mindre aktörer och hon mal sedan mjölet i en vacker träkvarn som hon importerat från Österrike.

Utbudet i butiken består av surdegsbröd, bullar och focaccias som bakas med mycket kärlek. Barbara drev tidigare en framgångsrik blogg med namnet Bread and Companatico där hon skrev om bröd och surdeg. Jag kan varmt rekommendera att klicka in på bloggen för det finns mycket intressant läsning för den som har passion för bröd.

I mars släpptes boken Crusts – The Ultimate Bakers Book i USA – utgiven av ett amerikanskt bokförlag och skriven av Barbara. En fet rackare på 800 sidor som jag bläddrade igenom när jag var i butiken.

Kan man ta sig en fika på Spigamadre – svar ja, det finns några få sittplatser i bageriet och ett par sittplatser utomhus men de flesta som besöker bageriet köper med sig bröd. Vetets moder huserar i Årsta – bara så du vet.

Spigamadre
Adress: Gullmarsvägen 42 F (ca 600 m från T-bana Gullmarsplan)
Facebook: Här
Instagram: Här
Öppettider: Tisd-fred 09.00-19.00. Lörd 09.00-17.00

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.