Telefonplans fikanäste – A.B.Café

Telefonplan tillhör ett av stans hetaste område och det känns som det ständigt planeras nya projekt. Höghusen Tellus Towers om 58 respektive 78 våningar samt en överdäckning av tunnelbanan står för de allra största förändringarna i närtid.

Det omfattande arbetet kommer att medföra att ett nytt stationshus och tre bostadskvarter byggs vilket innebär 1 500 lägenheter, lokaler för förskolor, handel, utbud av service och publika verksamheter.

Mellan 1948 och 2000 låg här LM Ericssons huvudkontor med produktionslokaler och området var under flera år en ganska sömnig stadsdel med många pensionerade Ericssonanställda. 2004 flyttade Konstfack och Försäkringskassan in och sakta med säkert har stadsdelen genom åren förändras och föryngrats.

I september 2015 öppnades A.B.Café av Jennifer Lindstedt och Mårten Lindgren i ett bostadsområde i närheten av Telefonplans centrum. De har själva suttit i samma lokal i flera år då de driver arkitektfirman Moodus som riktar in sig på inredning av restaurang- och cafémiljöer och bland kunderna märks Cofeehouse by George, Klang Market, kafé Bulten och Wayne’s Coffee.

Huset som är byggt 1939 har tidigare rymt både en fisk och blomsteraffär och de har varit noga med att skapa en miljö som återspeglar husets karaktär och det tycker jag de lyckats bra med.

Stilen kan väl sägas vara åt retrohållet, avskalat och stilrent med marmorplattor på delar av väggarna samt att de lagt ned ett mödosamt arbete med att ta fram orginalgolvet. Bord och stolar är av det rustika slaget och borden har även snygga läderdetaljer. Deras grafiska identitet står företaget Ritator för.

Mycket bakas på plats men bröd och bullar levereras från konditori Kalaskransen (nya ägare från 1 juni och byter då namn till Gunnel & Ruth) i Midsommarkransen och kaffet hämtas från Drop Coffee vars rosteri ligger i närheten. Teerna kommer från In the Mood for Tea i Vasastan och chokladbönorna från Vintage Plantations i Umeå.

Jag har ganska bra koll på fik i och runt Stockholmsområdet och jag har under en längre tid förespråkat förorten och kranskommunerna som de områden man bör snegla på om man vill starta upp ett bageri/konditori/kafé. Tillväxten i storstockholmsområdet är väldigt hög och inflyttningen av nya invånare kommer fortsätta vara omfattande under många år framöver.

A.B. Café är ett utmärkt fik som jag gillar med schysst kaffe och te samt goda grillade mackor. Telefonplan är ett område under förändring och Jennifer Lindstedt och Mårten Lindgren har positionerat sig väl i området och deras kafé är för många en älskad fikaplats.

A.B.Café
Miljö/omgivning:
Förort/bostadsområde
Utomhusplatser: Ja
Utbud: Lättare frukost och lunch. Smörgåsar/grillmackor, bakverk

Robbans bästa tycker:
Ljus och luftig lokal
+ Riktigt bra kaffe och te
+ Goda smörgåsar
Kaffet är riktigt bra. Prova gärna kallt kaffe under den varmare årstiden – exempelvis en islatte!

Adress: Valborgsmässovägen 34, Telefonplan
Instagram: Här
Facebook: Här

Foto: A.B.Café

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.