Tunnbröd – en berättelse om tradition och smak

Nu i veckan firade Tunnbrödsakademin sitt 10-årsjubileum med pompa och ståt. Sedan starten 2015 har akademin samlat entusiaster och eldsjälar för att hylla och lyfta fram tunnbrödet på många olika sätt. Idén till Tunnbrödsakademin kläcktes av Kjell Jonsson, tidigare vd för Polarbröd och uppvuxen i Norsjö, Västerbotten. Under lång tid funderade Kjell på hur tunnbrödet, en norrländsk delikatess, skulle kunna få den uppmärksamhet det förtjänar. Han kom fram till att en akademi vore en lämplig form.

I november 2011 arrangerade Kjell tillsammans med Elisabet Nilsson Singh ett möte i Örnsköldsvik. Dit bjöds tunnbrödsbagare från hela landet in för att diskutera hur en Tunnbrödsakademi skulle kunna bildas, organiseras och finansieras. Bland deltagarna fanns representanter från Mjälloms Tunnbröd, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Stenugnsbageriet i Lenninge, Polarbröd, Klöverträsk Bröd, Fazer, Röåns Tunnbröd, Skogs-Hildas, Sveriges Bagare & Konditorer samt Stödebröd. Engagemanget var stort, men finansieringen visade sig vara en utmaning och projektet fick därför vila några år.

2014 tog Karin Bodin, vd för Polarbröd, initiativet att förverkliga sin far Kjells vision. Efter dialog med övriga ägare erbjöd sig Polarbröds moderbolag Polinova att finansiera uppstarten av akademin. Under hösten 2014 och våren 2015 slutförde Carl Gustaf Nordin och Marcus Bodin projektet genom att ta fram stadgar och rekrytera sex ledamöter med stort engagemang för tunnbröd.

Den 29 maj 2015 invigdes Tunnbrödsakademin vid en ceremoni på Kulturfabriken i Mjällom. De sex ledamöterna firade starten genom att tillsammans bryta en 2,5 meter lång tunnbrödkaka, specialbakad av Mjälloms Tunnbröd dagen före. Därmed var Sveriges – och världens – första Tunnbrödsakademi ett faktum.

Tunnbrödsakademins mål är att värna och bevara den svenska tunnbrödstraditionen samt fungera som landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbröd och dess användning. Akademin initierar och driver projekt som stärker detta syfte, gärna i samarbete med andra aktörer.

Foto från Anki Ödens Instagram

Varje år uppmärksammar Tunnbrödsakademin en person eller grupp som på ett enastående sätt lyfter fram tunnbrödets betydelse och bidrar till att sprida och bevara kulturarvet kring tunnbröd. Utmärkelsen Årets Tunnbrödsinspiratör går till någon med ett starkt engagemang och en tydlig röst för tunnbrödstraditionen. Juryn består av Tunnbrödsakademins styrelse. År 2024 tilldelades utmärkelsen Anki Öden, som har skrivit två böcker om tunnbröd och driver en egen bagarstuga.

På Tunnbrödsakademins hemsida finns en serie filmklipp med tunnbrödsbagaren Anki Berg och filmaren Johan Gunséus. Tillsammans har de skapat åtta filmer som visar de olika momenten i det underbara hantverket att baka tunnbröd – från att välja rätt ved till att förvara det färdiga brödet. Serien består av följande delar: välja veden, tända elden, sätta degen, rulla degämnen, välja bakredskapen, kavla tunnbrödet, grädda i ugnen och förvara tunnbrödet. Varje steg är avgörande för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt, och Anki guidar tittaren på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Du hittar filmerna här. Läs även tunnbrödets historia här.

Foto från Tunnbrödsakademins Instagram

En bok som jag tror många skulle uppskatta är Tunnbrödet – en läcker historia, utgiven 2019 av Tunnbrödsakademin. Det är ett rikt verk som tar oss med på en resa genom Sveriges tunnbrödskultur, från Karesuando i norr till Malmö i söder.

Berättelsen om tunnbrödet speglar Sveriges historiska utveckling – från en tid då det tunna brödet var en livsnödvändighet i självhushållet, till dagens uppskattade delikatess. Här möter vi både nostalgi och entreprenörskap, bagare och bagerier – såväl på landsbygden som i städerna. Boken lyfter fram det mångfacetterade utbudet av tunnbrödsvarianter, såsom klådda, kavelgris, gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får dessutom tydliga recept och praktiska råd för att baka eget tunnbröd – vare sig det sker i bagarstugans vedeldade ugn, på eldhäll eller i den vanliga köksugnen. Redskap och råvarors påverkan på brödets karaktär beskrivs också ingående. Boken avslutas med inspirerande recept som visar hur tunnbröd kan avnjutas på bästa sätt.

Boken är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin från Tunnbrödsakademin, med bidrag från tunnbrödskännare runt om i landet. Den finns att beställa via Adlibris och Bokus. Recept på tunnbröd finner du om du klickar på hårt tunnbröd eller mjukt tunnbröd. Olika typer av tunnbrödsvarianter, maträtter och smörgåsar finner du här.

Jag vill också passa på att tipsa om Historiska museets fina videobibliotek med kulturhistoriska filmer. Där finns bland annat ett intressant klipp som visar tunnbrödsbakning i en bybagarstuga i början av 1900-talet. Kvinnorna knådade stora degar i tråg för att baka bröd som skulle räcka hela sommaren. I norra Sverige var kornmjölstunnbröd det vanligaste långt in på 1900-talet. Bakugnen eldades i flera dagar för att nå rätt temperatur, och när ugnen väl var varm passade man på att baka stora mängder. De färdiga bröden borstades rena från mjöl och sot, vektes ihop och hängdes upp på tunnbrödsstickor för förvaring.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.