Utsökta saffransbullar från Lillebrors bageri

Min fru Annie och jag har ätit en hel del saffransbullar på sistone från olika bagerier runt om i Stockholm och den hittills i särklass godaste bullen har Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan 10 levererat. Vilka smaksmakrika och njutbara saffransbullar som rekommenderas varmt❤

Lillebrors bakar av flera gånger om dagen vilket gör att bullarna i princip alltid är purfärska. Sedan vet jag att ägaren Stefan Berg brukar köra en riktigt god saffransblandning.

Om du skall baka hemma och vill ha ett bakverk med smakrik saffran, rata då saffran i småpåsar som säljs i dagligvaruhandeln och välj koncentrerad saffran som du själv lagrar.

10g saffran, 150g rom, vodka eller konjak samt 150g råsocker till 1000g deg. Marinera från en dag upp till flera veckor. Det finns olika ”skolor” med upplägget, vissa föredrar att koka upp saffran och alkohol och låta det marinera utan socker. En del bagare menar att alkoholen drar ur smaken och färgen bättre utan sockerlag i början. Medans andra föredrar att koka upp allt på en gång dvs saffran, alkohol och råsocker för att därefter marinera.

Saffran skördas i slutet av september och i början av oktober och utvinns från pistillmärken i saffranskrokus. Det krävs mellan 100 000 till 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna. I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet.

Det har tidigare förekommit skriverier om storföretag som spär ut saffranet i exempelvis lussekatter med ett konstgjort aromämne för att maskera att fabrikanten haft för lite av den äkta varan. Även färgämnen i varmgul nyans har användas i stället för saffran. Men fusk har även förekommit med själva råvaran.

.

Annie och jag använder inte enbart saffran till bakning utan även vid matlagning som exempelvis paella, olika typer av fiskgrytor och risrätter. Saffran använder vi således inte enbart till jul utan året runt – gör det du med!

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.