Då har det åter blivit dags för mig att presentera min årliga nyårskrönika där jag tycker till om allt som rör det gångna fikaåret. Krönikan brukar vara det mest lästa inlägget under året vilket givetvis är trevligt.

Pandemin har dessvärre fortsatt att härja under 2021 vilket har satt svåra avtryck hos många näringsidkare. Dock har det inte varit helt nattsvart då ett flertal bagerier/konditorier satt försäljningsrekord under året mycket tack vare att folk i högre utsträckning arbetat på distans och därmed kunnat besöka det lokala fiket.

Foto: Engin Akyurt för Unsplash
Foto: Engin Akyurt för Unsplash

Under hösten återgick det mesta till normalläge och det var glädjande att åter få se fullbelagda restauranger och fik. Nu är dock utmaningen att få tag i kompetent personal då många lämnat branschen. Vi får se hur läget ser ut framöver då pandemin inte verkar ge med sig utan tvärtom så finns det risk för hårdare restriktioner framöver.

Nåväl, här kommer mina personliga reflektioner gällandes fikaåret 2021 där jag (men även min fru Annie) fikat mig igenom en hel del schyssta ställen.

Årets fikaupplevelse
På en äng omgärdat av exklusiva hus strax utanför Trosa finner du Tarte Tatin cafè vars ägare Erik Hedenstedt låtit ta fram en cirkusvagn där magiskt goda äppelpajer erbjuds (bakade av Camilla Mahlin). 2022-års utflyktsmål är given – skriv in Tarte Tatin i din “fik jag måste besöka”. Läs mer om fiket här.

Årets fikastad
En fråga jag ofta ställer mig är hur det kommer sig att Linköping har så otroligt många bra fik? Babettes kafferi & bageri, Simons rosteri & bageri, bageri Normandie, Boställets vedugnsbageri och så det lilla mysiga sommarkaféet Åbacka café – bara för att nämna några fik. Dessutom öppnar bageriet Öhrberg & Laveryd (tidigare bagare på Simons rosteri & bageri) upp i februari 2022.

Årets charmigaste
Att en tidig sommarmorgon få avnjuta en kopp kaffe och en rykande färsk bulle samtidigt som fåglarna sjunger och bina surrar i den vackra miljön vid Enskedeparkens bageri.

Årets “äntligen”
Trosa har äntligen blivit med två schyssta fik – Tarte Tatin cafè och Tre Små Rum (nya ägare som öppnade upp i maj 2020). Självklart skall en småstad som jag älskar så mycket ha bra och rediga fik.

Årets karusell
Brödkarusellen som Stefan Berg och Sven-Gunnar Appelgren byggt på bageri Lillebrors. Så otroligt tjusigt snickeriarbete.

Årets karameller
Finns hos Magnus Johansson glass och konfektyr i Hammarby Sjöstad där geléhallon, polkagrisar, kola, marshmallows, chokladklubbor och annat smått och gott samsas med gelato och mjukglass. 

Årets bröd, bullar och blommor
Nockeby bageri blev med blommor i september så nu kan man handla med sig bröd, bullar och blommor i Nockeby/Bromma.

Årets “på återseende”
Den evigt unge Sébastien Boudet stängde efter tre år igen sitt hantverksbageri i Söderhallarna. Men hav tröst, vi kommer med all säkerhet få anledning att åter stifta bekantskap med Sébastien på ett eller annat vis framöver.

Årets tråkigaste
Mattias Ljungberg och Roy Fares har gått skilda vägar och de båda skall ha stor eloge för att tillsammans satt Mr Cake på fikakartan. “Kakan” har verkligen satt avtryck och Roy och c/o kommer säkerligen fortsätta att göra bra ifrån sig med produktion av smarriga bakverk. Mattias fortsätter att driva anrika Tössebageriet med bravur.

Årets deli
Kristoffer Delselius driver inte enbart konditoriet i Gustavsbergs centrum och café Tornhuset utan även Deli Verkstan i hamnen. En mysig deli som erbjuder massor av smått och gott. Givetvis erbjuds även diverse desserter och så finns det färdiga surdegsgrunder. Perfekt för de som har svårt att kicka igång en egen surdeg.

Smått o gott från Babettes kafferi & bageri i Linköping

Årets konditor
Kasper Kleihs tog hem guldmedaljen i tävlingen Årets konditor och med temat Fenomen tolkade han tårta, bakelser och tallriksdessert med inspiration från olika väderfenomen. Läs mer om tävlingen här.

Årets macka
Mikaela Eliasson från Haga Schweizeri levererade året bästa macka då hon tog hem Mack-SM med sin “Grön macka” som bestod av fyllig rostad vegansk lökmajonnäs, två friterade lökringar, syrligheten från syrad lök och potatiskrisp. Allt detta mellan två skivor bröd gjorda på algot- och Ölandsvete och med potatis och vacker potatisgalette på toppen. Läs mer om tävlingen här och spana även in samtliga recept från årets tävling samt tidigare års tävlingsdeltagare.

Årets pralin
Nova Helén Eriksson från Österbybruk tog hem tävlingen Det Stora Pralinslaget med körsbärspralinen ”Punch my Cherry”. Läs mer om tävlingen här.

Brödkarusell från Lillebrors i Stockholm

Årets gelato
Avnjöts ännu en gång hos Gelato Scarfó i Ålsten. De är oslagbara när det kommer till att få fram smaker och balans. Enbart schyssta ingredienser höjer givetvis nivån ytterligare.

Årets miss 1
Jag hann inte med att avnjuta de fyllda mandelmusslorna från bageri Petrus strax innan jul. Mandelmusslorna, den egengjorda hjortronsylten och den löst vispade grädden. Jag är förkrossad – ett helt år till nästa tillfälle.

Årets miss 2
Att boka bord hos Pizzamakarna i Igelfors är ingen enkel historia. Trots idoga försök var Annie och jag alltid försent ute i somras och tidig höst. Vivi och Victor driver Pizzamakarna sedan 2020 med stor passion i den lilla byn Igelfors i Finspångs kommun i Östergötland. Ett längre reportage om dem kan du läsa här.

Årets semla
Ritornos semla var helt magiskt god. Semlans balans var i en klass för sig. Att få bulle, grädde och mandelmassa att gifta sig med varandra låter enkelt men är mer komplicerat än så. God tvåa var semlan från Vallentuna stenugnsbageri och trean var från Ett bageri.

Årets vört
År efter år levererar Vallentuna stenugnsbageri den i särklass godaste vörtbrödet i Stockholm. Dock börjar Vallentuna få konkurrens av Ritorno som har en liknande vört som är riktigt god.

Årets pepparkakor
Ännu ett år där Bakeriets smakfyllda pepparkakor utklassar alla. Dessutom utan massa skit i som exempelvis palmolja.

Årets godaste saffransbullar
Utan konkurrens Lillebrors saffransbulle som är som en poetisk och vacker dröm – magisk. Den näst godaste saffransbullen är levererad från Ritorno och på tredjeplats Vallentuna stenugnsbageri.

Årets godaste saffransmazarin
Även i år är den från Vallentuna stenugnsbageri. Vilka smaker och om du hinner köpa den innan säsongen är slut, dela mazarinen i mitten och beskåda dess härliga färg.

Så mycket gott från Lillebrors

Årets tröttaste
När man promenerar i Stockholms innerstad och upptäcker att det i snart varje kvarter poppat upp en ny Bröd & Salt-enhet. Nu skall det i ärlighetens namn nämnas att även Fabrique och Gateau har många enheter runt om i stan. Jag har inget emot kafékedjor/bagerier men de får inte bli för många.

Årets konsumentupplysare 1
Johannes Cullberg fortsätter att på ett pedagogiskt och begripligt sätt upplysa konsumenter om bra produkter med schyssta ingredienser.

Årets konsumentupplysare 2
Brödinstitutet värnar om bröd och spannmål och slår hål på myter och skrönor genom att luta sig mot vetenskapliga rön.

Årets Gotland
Rågmjöl, öländskt lantvete, sirap och pomerans. Thats it, inget hokus pokus, bara ren och skär kärlek från Järna bageri.

Årets “nu e jag mätt”
1 kg maxiboll (chokladboll) från ICA Maxi stormarknad i Norrköping. Rap, sorry!

Årets äppelbakverk
Äppelchausson (smördeg, karamelliserat äpple och havtorn) från Fosch Artisan Pâtisserie.

Årets tranbärsbröd
Finner du hos Enskedeparkens bageri. Magiskt god.

2021-års sista semla
Avnjöts den 28 december, inhandlad hos Josephine och Per på Josephine baker i Årsta.

Årets “varför?”
En del bagerier som erbjuder pizza har fortfarande mycket att lära av hantverket. Om man använder grönsaker och svamp på pizzan så bör de förstekas, annars kommer de bli smaklösa och snustorra. Jag vet inte hur många gånger Annie och jag tagit oss för pannan i ren frustration över knastertorra pizzor trots att de precis tagits fram ut ugnen. När vi är i Catania/Sicilien (eller andra delar av landet) och hälsar på Annies barn så får vi aldrig torra och smaklösa pizzor när vi äter ute.

1 kg ren o sann kärlek = bara å skippa middan

Årets konsumentupplysning
Läs innehållsdeklarationerna på förpackningarna innan du gör ett köp. Det finns dessvärre mycket skit i glass, bröd, bakverk, kex, kakor och andra sötsaker som inhandlas i dagligvaruhandeln.

Årets nej tack
Det är fortfarande inte okey att ha godis på bakverk såvida det inte är till ett barnkalas. Det är varken innovativt, kreativt eller nyskapande att addera små gröna grodor, gummisvampar eller gummibjörnar på bakverken. Låt stå!

Årets fika med spöke
Vid Löfstad slott mellan Linköping och Norrköping kan man ta sig en gofika i handelsträdgården och därefter gå på spökjakt i slottet som sägs vara det mest hemsökta slottet i Östergötland med spöken både inomhus och utomhus. Slottet som byggdes år 1650 sägs husera spökena ”Lilliekärringa” och grå damen och det rum som anses mest hemsökt är rum 13.

Årets “nästa år, kanske”
För tredje gången har jag tackat nej till att skriva en “fikabok”. En vacker dag kommer jag att ge ut en bok men timing och upplägg måste vara 100% rätt där vackra foton, historia, aktuellt fik och bakverk/bröd skall gå som en röd tråd genom hela boken och inspirera till bakning och besök av aktuellt fik.

Årets surdegsbakning
Under perioden februari-september bakade jag surdegsbröd typ varannan dag i hemmets trygga vrå. Inspirerande och kul samtidigt som jag startade upp @surdegsakuten för att inspirera främst nybörjare till surdegsbakning. Nu bakar jag kanske en gång i veckan (oftare när jag hinner). Med jämna mellanrum när jag har lite tid över hoppar jag gärna in och hjälper till i produktionen på bagerier vilket jag tycker är superkul.

Olika typer av frallor jag bakat hemma under året

Årets kaffe
Jag gillar att prova små kafferosterier runt om i landet och ett kaffe som föll min fru Annie och mig i smaken är Mikes espresso blend från Vadstena kafferosteri i Östergötland. Ett lätt mörkrostat kaffe som lämpar sig till både espresso och bryggkaffe. Brasilien, Nicaragua och Papa Nya Guinea. Fylligt med mycket arom och med toner av choklad och nötter. Gott i gott gott.

Årets tröttaste kommentarer
“Kaffe är för dyrt”. Nej, kaffe är inte för dyrt, snarare för billigt. 4-pack på pall för 100 kr i ett storköp nära dig är tokbilligt men också skräpkaffe. Kaffepriset globalt kommer att gå upp så det är bara att vänja sig vid dyrare kaffe framöver. Kvalité och pris brukar gå hand-i-hand och det gäller även för kaffe.

Årets kaffetips
Vi svenskar dricker mycket kaffe och vi är ganska så traditionella av oss och testar gärna inte nytt. I mataffären köper vi helst samma sorts kaffe varje gång vi handlar och det får gärna vara billigt. Min uppmaning är att gå utanför din trygghetszon och våga testa andra kaffesorter än vad du brukar dricka. Kaffe är som vilken annan dryck som helst, det finns en uppsjö med olika smaker, sorter och prisklasser så det gäller att hitta rätt. Det bästa är att leta upp en välsorterad affär med kunnig personal. Personligen testar jag gärna små rosterier runt om i landet som jag besöker alternativt köper på nätet hos respektive rosteri alternativt hos aktörer som samlar flera leverantörer (exempelvis kaffecompagniet och baristashopen). Och Ja, kaffet kostar betydligt mer jämfört med om du handlar i din lokala mataffär men då skall du veta att kvalitetsskillnaden är stor.

Årets islatte
Intogs hos Lindeberg bageri och konditori med dubbel espresso, mjölk, råsockerlag, bourbonvanilj. Serverades iskall och satt som en smäck en varm sommardag.

Årets kalla kaffe
Våga köra kallbryggt kaffe (cold brew) med jämna mellanrum. Gott som tusan och en bra bryggningsmetod om man har en känslig mage. Läs mer om kallbryggning här.

Årets kaffe – rent kaffe eller kaloribomb
Har du någonsin funderat på hur mycket kalorier ditt kaffe (standardstorlek) innehåller? Caramel latte: 427 kcal, frapino coffee espresso: 424 kcal, kaffe latte: 222 kcal, latte macchiato: 222 kcal, cappuchino: 190 kcal, kaffelatte med sojamjölk: 154 kcal, islatte: 130 kcal, kaffelatte med vanlig mjölk: 120 kcal, cortado: 38 kcal, espresse macchiato: 13 kcal. 

Kaffe från några mindre aktörer men ack så bra

Årets sommarminne
När solen värmer, fåglarna kvittrar, humlorna buzzar, folk är på glatt humör och allt är bara så där perfekt – ja, då är livet underbart. Sitter man dessutom som jag gjorde i somras med en kopp kaffe och en frasvåffla i en underbar miljö där Motala ström och Göta kanal möts i Borensberg, då råder harmoni i kropp och själ.

Årets hänt på stan
På bloggen har jag fortsatt att leverera fikanyheter som rör STH-området. Senaste inlägget kan du läsa här.

Årets “här vare’ glass mitt i skogen”
Hört talas om metropolen Hjortkvarn? Nä, tänkte väl det. Det är en tätort i Bo socken och i den sydöstra delen av Hallsbergs kommun i Östergötland ligger brukssamhället Hjortkvarn där det finns en lanthandel, en förskola och en obemannad bensinmack och så ligger Go’glass där. Det är en byggnad precis intill riksväg 51 där man kan ta sig en fika och så har de ett 50-tal egenproducerade glassar som folk vallfärdar till. Galet och kul och glassen är okey utan att nå direkta himmelska höjder.

Årets Icanders
Restaurang- och måltidskonceptet Icanders tar sats för att kunna etableras i fler Ica-butiker framöver. Nu finns deras kafferi och matbar i Moodgallerian i Stockholm och i Visby där man kan ta sig en fika eller äta en bit mat. Icanders kommer att vara den enda fristående måltidsbutiken och Ica räknar med att hela eller delar av konceptet kommer att sprida sig till Ica-butiker runt om i landet.

Frasvåffla från Glasbruket i Borensberg

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.