Nu vankas det semlor

I början av januari brukar det vara premiär för många bagerier och konditorier för semlor och även om det florerade en hel del semlor redan i december så är det först nu som de traditionella semlorna lanseras brett.

Endast ett fåtal bagerier håller fortfarande någorlunda på traditionerna och börjar inte med försäljning av semlor förrän några dagar innan Fettisdagen.

Att jag älskar semlor känner nog de flesta till som följer min blogg och även om det nu var många år sedan jag slutade med mina semmeltester då jag brukade testa 45 semlor (med omtest cirka 75 stycken) från lika många bagerier/konditorier i Stockholmsområdet under en månad, så vurmar jag fortfarande för bakelsernas bakelse.

Vis av erfarenhet så brukar de första semlorna som produceras i regel inte vara de allra bästa. Jag vet inte vad det beror på men det är likadant inför varje säsong när min fru Annie och jag smakar semlor de första 1-2 veckorna i januari. Det är som om bagarna inte är på tårna och/eller att man fortfarande håller på att laborera med bullen eller mandelmassan.

Wraps från Tösse.

Tössebageriet brukar av tradition släppa lös sina semlor den andra januari. Utöver de traditionella semlorna finns även de berömda semmelwrapsen vars innehåll är identisk med den traditionella, både i mängd och i smak.

Jag var bagarlärling på Tösse under större delen av 2018 och då blev det en hel del produktion av semlor (och även nachos till Mr Cakes nachossemla). Semlor går att avnjutas hos Tösse ända fram till påsk.

Semlor från Vete-Katten.

Anrika Vete-Katten brukar också släppa lös sina semlor i början av januari. Strax över 100 000 semlor bakas det under en semmelsäsong och på Fettisdagen säljs ungefär 23-25 000 semlor som hanteras av cirka 16 konditorer. Helt makalöst! På Vete-Katten experimenterar man inte med innovativa hybridsemlor utan håller sig till de som säljer bra såsom klassiska semlor, karlsbadersemlor och wienersemlor. Det finns även laktosfria och glutenfria semlor.

Så hur blir 2022 års semmelsäsong? Jag tror den kommer att likna fjolårets med en hög och jämn nivå utan några större revolutionerade nyheter. Någon knasig hybrid dyker säkert upp i vanlig ordning men trenden med hybrider avtog rätt så rejält 2019/2020 men visst är det kul med nya innovativa inslag som det blir en snackis kring!

Var finns då den godaste semlan i Stockholm? Ja, därom tvista de lärde och skall man döma av förra säsongens tester så ligger Vallentuna stenugnsbageri och Ritorno i pole position.

2021-års semmeltester i Stockholm

Expressen – 23 testade semlor
1. Ritorno
2. Ett bageri, Lidingö bröd & patisserie, Brunkebergs bageri, Artipelag Bådan café & konditori, Eldtomta café, S:t Paul bageri, Brioche bageri och bistro

Notis: Brunkebergs bageri och Brioche bageri och bistro har samma ägare.
Läs testet här (pren artikel)

Krogguiden – 16 testade semlor
1. Ritorno och Vallentuna stenugnsbageri
3. S:t Paul bageri, Bullar & Bröd Stenugnsbageri, Lillebrors

Läs testet här

Bäst i test/PriceRunner – 14 testade semlor
1. Sébastien på söder (numera stängt för gott)
2. Vallentuna stenugnsbageri
3. Bageri BAK

Läs testet här

Thatsup – 2021 valde Thatsup att genomföra tävlingen digitalt. Perioden för omröstningen har varit mellan 1 februari-14 februari. Vinnaren av omröstningen presenterades den 15 februari.
1. Vallentuna stenugnsbageri
2. Bergstrands bageri
3. Eldtomta café

Läs mer här

SvD – Valde att ställa in semmeltestet 2021 på grund av pandemin. I stället valde de att uppdatera 2020-års guide till stans bästa semlor med aktuella priser och eventuella nyheter. Läs testet här.

Arla stans bästa Semla – Arla valde att lägga ned tävlingen 2021 en vecka innan fettisdagen vilket jag skrev om här.

☛ Om man summerar resultaten från förra årets tester så går det att konstatera att Vallentuna stenugnsbageri hade ”stans bästa semla”, tätt följt av Ritorno.
☛ Trenden med spansk mandelmassa med mindre bitar i för optimal chrunch fortssatte att vara populärt. De som enbart hade en slät mandelmassa ratades generellt i testerna. Den spanska mandeln är känd för att vara lite sötare jämfört med varianter från andra länder. Kvalitén på mandlarna tillhör de bästa i världen, mycket på grund av högre fetthalt vilket gör mandlarna mjukare, mindre torra och med en intensivare smak.

I Spanien växer fler än hundra sorters mandlar men de med allra bäst kvalité är Marcona, Valencias eller Comunas, Largueta, Planeta och Mallorca. Valencias (kommersiella namnet för en samling mandelsorter av hög kvalité) och Mallorca (namn på de många sorter som odlas på Balearerna) är inte namn på en sort utan ett samlingsnamn.
☛ Det går även att utläsa att priserna 2021 för en semla ännu inte tagit klivet över 50 kr. Dyraste semlan hittade man hos Sébastien på söder (numera stängd för gott) där priset låg på 62 kr – över 15 kr dyrare än majoriteten av semlorna i Stockholm.
☛ Hybridernas tid är över och i Stockholm råder numera ett lugn för semlorna.

Semlor från Vallentuna stenugnsbageri

Jag brukar i regel strunta i testerna då jag anser att de flesta har undermåliga upplägg och är uruselt genomförda. Var din egen domare och njut av de semlor du tycker är goda men kom ihåg att köpa semlor som innehåller schyssta råvaror och som håller bra kvalité (läs mer här).

Sträva efter att hellre äta få semlor per säsong som kostar lite mer men som innehåller schyssta råvaror/ingredienser än många billiga semlor vars råvaror är högst tvivelaktiga.

Gå nu ut och köp en semla från ditt lokala bageri/konditori❤

Semlor, semlor, semlor.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.