Jag har flera gånger skrivit om den tuffa konkurrens som råder bland kaféer, bagerier, konditorier och kaffebarer. De tycks inte råda någon hejd på nya ställen som etableras, speciellt i Stockholm. Å andra sidan visar resultaten att fiken fortsätter att blomstra och har så gjort i ett par år nu men frågan är hur länge till? En stilla undran är också hur den totala omsättningen för branschen ser ut dvs hur mycket av omsättningen står kedjorna för? Gissningsvis bör det vara en ganska så stor andel! Även kafékulturen förändras och vi stressade människor sitter inte kvar på fiken lika länge som man gjorde förr i tiden. Historikern Peter K Andersson vid Lunds Universitet har skrivit boken ”Kafémänniskan” med undertiteln ”En essä om stillasittande i en tid av rörlighet”. Peter är en hängiven kafébesökare och i boken jämför han den svenska traditionen med den europeiska och han tycker vi ska stanna upp, gå på café och stressa av, vilket låter väldigt klokt.
Skriv ett svar