Var finns Stockholms godaste semlor?

Vid den här perioden på året brukar semmeltesterna dugga tätt runt om i landet och oftast är det olika tidskrifter som brukar vara avsändare. De flesta tester återfinns i Stockholm men jag tycker mig skönja att antalet tester sjunkit något de senaste åren.

I år har många bagerier runt om i landet kraftigt ifrågasatt semmeltesterna som främst lokaltidningarna ägnar sig åt. Kritiken handlar i mångt och mycket om orättvisa (och oprofessionella) testupplägg och att testerna slår hårt rent ekonomiskt mot de bagerier som inte får höga betyg. Läs mitt inlägg Semmeltester – på gott och ont.

Oavsett vad man tycker om semmeltester så har det i Stockholm publicerats fyra stycken tester med fyra olika vinnare (det finns även en del lokala tester). Med nedan testresultat kan vi konstatera att det finns fyra olika bagerier i Stockholm som nu kan titulera sig att de erbjuder “Stans bästa semla”.

Expressen/Allt om Mat – 11 testade semlor
1. Mr Cake

Läs testet här (prenumeration artikel)

Krogguiden – 12 testade semlor
1. Stora bageriet (vinnare även 2022)
2. Ett bageri
3. Vattenverket och Bullar & Bröd stenugnsbageri

Läs testet här

Thats Up – 25 testade semlor
1. Haga tårtcompani & bageri
2. Spånga konditori
3. Ritorno

Läs testet här

Svenska Dagbladet
1. Robin Delselius bageri

Läs testet här (prenumeration artikel)

Robbans reflektioner

☛ Allt fler bagerier tackar nej till att medverka i semmeltester där semlorna skickas in i förväg för bedömning. Däremot så kan bagerierna inte tacka nej till medverkan om juryn gör sina inköp i butik för att sedan utföra testet på kontoret och därefter publicera resultatet i tidning/sajt.

☛ Trenden med spanska mandlar för optimal chrunch ser ut att hålla i sig i Stockholm. Har “peaken” nått sin topp nu?

☛ Då bagerier mer eller mindre slutat “tävla” i att ta fram knasiga hybrider så har det istället blivit vanligare att ta fram specialsemlor varje vecka/helg som ett komplement till den klassiska semlan. Ena veckan kör man croissantsemlor för att veckan efter erbjuda chokladsemlor och så vidare.

☛ Bagerierna har fått kraftigt höjda råvarupriser och energipriser vilket medför att priserna för en semla i Stockholm ökat kraftigt och ligger nu i snitt på 54 kronor. Det var bara 1-2 år sedan som semlorna började klättra över 50-kronors sträcket i Stockholm. Nästa år lär några bagerier ta klivet över 60 kr för en semla.

Oavsett var någonstans du inhandlar dina semlor, älska dem, vårda dem ömt och ät upp dem med kärlek😜

Läs även
Semmeltester – på gott och ont
Semla – slät massa eller med bitar i?
Dyrare semlor i vinter
Hetvägg – en semla på vift
Premiär för semlor – men tänk på det här
Högtryck på Nolbygårds ekobageri – ett besök i semmelverkstan
Möt 25 hantverksbagerier om årets semmelsäsong
Semmelsnack med stjärnkonditorerna 
Semmelsnack med Mattias Ljungberg

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.