Vid den här perioden på året brukar semmeltesterna dugga tätt runt om i landet och oftast är det olika tidskrifter som utför testerna. De flesta tester återfinns i Stockholm men jag tycker mig skönja att antalet tester sjunkit något de senaste åren. Testernas kvalité brukar debatteras med jämna mellanrum och oftast är det lokaltidskrifterna som briser i sina utföranden.

Kritiken handlar i mångt och mycket om orättvisa (och oprofessionella) testupplägg men även att testerna kan slå hårt ekonomiskt mot de bagerier som inte får höga betyg. Läs mitt inlägg från förra året Semmeltester – på gott och ont.

Oavsett vad man tycker om semmeltester så har det i Stockholm publicerats fem stycken tester (det finns även en del lokala tester). 

Allt om Mat/Expressen – 12 testade semlor
1. Ritorno och Stora bageriet
Läs testet här (prenumeration artikel)

Krogguiden – 12 testade semlor
1. Svedjan bageri
Läs testet här

Thats Up – 25 testade semlor
1. Pesso bageri & café
Läs testet här

Svenska Dagbladet – 10 testade semlor
1. Svedjan bageri
Läs testet här (prenumeration artikel)

Bäst-i-test
1. Komet Stockholm
Kommentar: Här testar man olika typer av semmelvarianter, vilket gör att testet skiljer sig åt jämfört med andra tester
Läs testet här

Robbans reflektioner

☛ Jag tycker mig skönja att allt fler bagerier tackar nej till att medverka i semmeltester där semlorna skickas in i förväg för bedömnig.

☛ Trenden med spanska mandlar för optimal chrunch ser ut att hålla i sig i Stockholm. Har ”peaken” nått sin topp nu?

☛ Då bagerier mer eller mindre slutat ”tävla” i att ta fram knasiga hybrider så har det istället blivit vanligare att ta fram specialsemlor varje vecka/helg som ett komplement till den klassiska semlan. Ena veckan kör man croissantsemlor för att veckan efter erbjuda chokladsemlor och så vidare.

☛ Bagerierna har fått höjda kostnader vilket medför att priserna för en semla i Stockholm ökat kraftigt. Det var bara några år sedan som semlorna började klättra över 50-kronors strecket. Nästa år lär några bagerier ta klivet över 60 kr för en semla.

Oavsett var någonstans du inhandlar dina semlor, älska dem, vårda dem ömt och ät upp dem med kärlek😜Och glöm inte att stötta ditt lokala bageri❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.