Veckans blogg: Nattbagaren

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Nattbagaren

Då har vi lämnat pepparkakor och saffransbullar bakom oss och nu ligger enbart fokus på semlor i alla dess former. På sociala medier dyker den ena underligheten upp efter den andra med det gemensamma temat, semlor! Semmelsmoothie, semmehamburgare, pitasemla, semmelpizza, semmelbaguette/sub-semla, semmelkorv, semmelwrap, semmel-Eclair, Cruffin-semmla, Hemla, Slimpa, Brumla, whoppie-semla, baguette-semla, semmeltårta, pust och stön!

En som bakade semlor i helgen är Lars Rudin (välkänd från höstens Hela Sverige Bakar) och han testade flera spännande varianter såsom en vanlig semla med grädde och mandelmassa, en med italienskmaräng och Nutella, en med italienskmaräng och drottningsylt och slutligen kronan på verket en glassemla med vaniljglass och chokladsås. Lars semlor finner du på hans blogg Nattbagaren och mer om honom kan du läsa nedan.

imageedit_12_3924501601

Jag heter Lars Rudin bor i Segeltorp i Huddinge/Stockholm, är gift och har tre fantastiska döttrar. Mitt intresse för bakning har funnits sedan jag var ung och vistades på Gotland. Jag kan se Gotland som ett extra hem då mina mor och farföräldrar bodde där och nu bor min mamma och min pappa där med sina respektive. Bakning är något som ger mig glädje och sinnesro och en stor avkoppling från mitt jobb på Trafikverket.

Jag fyller visst 45 år i år och för ungefär ett år sedan så tyckte mina kollegor och familj att jag skulle söka till Hela Sverige Bakar vilket jag också gjorde. Efter ett par bakverk (tårtan med macarons var ett av dessa bakverk), bastuba-spelande och intervjuer så kom jag med och var en av de tolv som var med i Hela Sverige Bakar 2015. Vill du se mitt galna glädjetjut när jag fick veta att jag skulle vara med så kan ni se det här skypesamtalet och vill ni se mig spela bastuba så kan ni göra det via denna länk TUBA. Jag var med i några tidningar före och efter programmet Mitt i Huddinge och Snabelposten och även Trafikverkets interna tidning som har en si så där 7000 läsare (eller de får iallafall tidningen).

Efter att jag lämnade programmet så tänkte jag att jag ville dela med mig av mitt bakande så jag startade min egen blogg under namnet Nattbagaren och namnet kommer ifrån att jag bakar på nätterna då jag ju jobbar på dagarna:). Det finns en dröm att lyfta detta ett steg vidare men när det sker det vet jag just nu inte.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Denna fråga har jag nu fått ett par gånger och mitt svar blir tårtor och bröd. Tårtor ger mig utlopp för min kreativitet och lekfullhet och det går att variera i det oändliga från en enkel sommartårta till lite mer krävande hamburger tårta så det finns inga gränser. Bröd kräver mer omtanke, tid och kärlek då den ena gången inte blir den andra lik och bröd sprider de ljuvligaste dofter i hemmet som är svårslagen. Ett nygräddat surdegsbröd med färskost är bara för gott.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Chokladbiskvi, krämig smörkräm och en lagom knäckig och seg botten. Avnjutes med en cappuccino.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det är de tillfällen under min barndom som jag var på Gotland vilket var alla lov och ledigheter som jag var med min mormor och farmor. Under jularna var jag där och då bakades det en både sötebröd (Gotlandsknutar) och småkakor (Goron, om man nu räknar det som en småkaka). Det var alltid kul att vara där.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Det skulle nog bli en konditorprofil, en profil inom bakning samt en kock. Den första är Roy Fares som jag tycker är både inspirerande och rolig och han har gett mig många nytänkande idéer och det ser alltid ut som att han har något lurt på gång. Den andra är Sebastian Boudet som jag skulle vilja prata med en längre stund för att ta till mig än mer av hans brinnande intresse för brödbakning. Den tredje personen är Jamie Oliver då han också är en person som jag skulle vilja ha en lång pratstund med. Jag skulle nog inte fika, jag skulle vilja baka och laga mat med dessa tre.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Det är nog för mina chokladbollar som har fått flest frågor och det är: Är det köpta? Svaret är nej. De har visst en förmåga att bli exakt stora, runda och väl täckta med pärlsocker eller rostad kokos. De är nog det enklaste bakverk jag gör men samtidig något av det godaste.

imageedit_17_7196615748

Ljus levain
Recept: Här

imageedit_13_9876414705

Hamburgetårta
Recept: Här

imageedit_6_2883378230

Chokladbollar
Recept: Här

imageedit_9_3260159429

Chokladtårta
Recept: Här

imageedit_20_9207629356

Nepalbullar – Sötebröd
Recept: Här

imageedit_15_5641970574

Hästskorödbetsfrallor
Recept: Här

imageedit_4_7581614904

Äppelkaka
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_2_7097365945

Blogg: Nattbagaren
Drivs av: Lars Rudin
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.