Veckans blogg: Fika hos Maja

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Fika hos Maja

Idag är det Sveriges nationaldag och det firar vi givetvis med pompa och ståt. Nationaldagen firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag. 1984 utlystes en tävling initierad av Arla för att skapa en Sverigebakelse. Det vinnande bidraget var en gräddig boll, med klar syftning till ”den snöiga Norden”. Det var inget större fel på smaken, men det blev ingen folklig succé. 1994 utlyste Fruktrådet en tävling för unga konditorer. Vinnare blev Helena Bergsmark från Gateau i Stockholm. I samband med tävlingen skapade hon Nationaldagsbakelsen som vann svenska folkets hjärtan, nämligen Mazarinbotten med jordgubbar, smaker som gick hem i varje stuga. Den är inte bara god, den är lättbakad och receptet finner du här.

Då har det blivit dags för mig att släppa fram Maja Wassell som driver Fika hos Maja och i vanlig ordning spar jag inlägget i ”veckans blogg”. Ha en fantastisk vecka och kom ihåg att framgång är inte nyckeln till lycka. Lycka är nyckeln till framgång.

imageedit_1_9684102579

För ett år sedan var jag Maja som gick sista året på ett naturvetenskapligt program på gymnasiet utan större planer för framtiden. Jag var intresserad av mat och hälsa och sökte därför till dietistprogrammet på Uppsala universitet. Studenten kom och jag fick mer tid till att göra det jag älskar – att baka. Jag ville ta mitt intresse för bakning till en ny nivå. Jag kände att det var något som jag faktiskt ville satsa på. Det kändes rätt! Jag köpte en systemkamera, funderade ut en passande namn och startade en hemsida där jag laddade upp bilder och recept på mina bakverk.

Men det blev inget universitet för mig – utan idag arbetar jag på ett bageri/konditori där de anställde mig baserat på min Instagram/hemsida. Det är helt galet! Men det är lika kul att gå till jobbet – varje dag. Det är det här jag vill hålla på med. Mycket har hänt under bara ett år – och vad jag gör om ytterligare ett år ska bli spännande att se:)

 —————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Åh, svår fråga! Jag har nog inte speciellt bakverk, men hmm… jag har kommit på att jag gillar att baka med choklad och bär av olika slag. Det är inget jag tänker på innan jag börjar baka, det råkar bara bli så – nästan varje gång!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Oj, det beror på från gång till gång! Om jag är med en god vän och har all tid i världen till en fika så kanske det blir något lyxigare, en prinsessbakelse kanske! Om vi istället inte har så mycket tid blir det något enklare, typ en bulle av något slag! Jag håller mig till de mer klassiska bakverken på konditorier – det är hemma jag gillar att experimentera.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Studenten! Inte bara för att det var en underbar dag med solsken (och gott fika såklart), utan för att det var då jag kom underfund med jag skulle satsa på en karriär inom bakning. En stor dag på många sätt!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Roy Fares! Tror ingen motivering behövs där, och sen skulle jag bjuda in Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg från Hela Sverige bakar, de verkar vara så härliga! Men hur skulle jag våga bjuda dem på mina bakverk?!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
”När får jag min inbjudan?” är den vanligaste frågan jag får! Ja… vad svarar man på det? Jag önskar såklart att jag kunde bjuda in allihopa, men jag får nog vänta tills min dröm går i uppfyllelse och jag har ett eget fik att bjuda dem till!

imageedit_7_3252635996

Kladdkaksmuffins med dumlefluff
Recept: Här

imageedit_10_4564921461

Vaniljmunkar
Recept: Här

imageedit_15_6412198476

Rocky road-kladdkaka
Recept: Här

imageedit_21_4939633887

Vit kladdkaka med blåbär
Recept: Här

imageedit_18_5619905341

Sommartårta
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_5_5111188229

Blogg: Fika hos Maja
Drivs av: Maja Wassell
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.