Veckans blogg: Mat i kvadrat

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Mat i kvadrat

Det är åter måndag vilket innebär ny vecka och nya utmaningar men det är också starten på en ny månad och dessvärre, samma regniga och trista väder som föregående månad. Men ge inte upp, det spås lite bättre väder och tur är väl det för maj månad har verkligen varit bedrövlig (enligt SMHI har exempelvis Stockholm haft den regnigaste maj på över 200 år!). Då är det tur att vi har en massa härliga bloggare som lyser upp tillvaron med inspirerande inlägg. Denna vecka har jag valt att lyfta fram Christine Andersson från Örebro som driver bloggen Mat i kvadrat. Christine varvar klassisk husmanskost med smakrik mat från hela världen.

11036839_778160235595751_8208246536893235211_n

 

Jag är en matglad 33-åring som bor i Örebro med sambo, dotter och hund. När jag som 18-åring skulle flytta till London grät jag för att jag inte kunde laga mat. Inte visste jag då att det hela skulle vända och att matlagning och bakning skulle bli mitt största intresse. Anledningen till att jag startade bloggen var att jag blev inspirerad av andra matbloggar jag läste om t.ex. Söta saker och Matplatsen. Jag älskar att skriva och ville kombinera det med min passion för matlagning och bakning.

Jag hämtar inspiration överallt, från böcker, tidningar och program om matlagning och bakning och från alla fina bloggar man hittar när man surfar omkring på nätet. En stor källa till inspiration och som har gjort att jag har hittat nya bloggar är Pinterest. En aldrig sinande källa av härliga mat- och bakbilder.

Jag älskar att resa och en del av att resandet är maten, det nog faktiskt den bästa delen med att resa. Alla kända ställen att besöka och alla okända ställen som man snubblar över som visar sig vara riktiga pärlor. Alla intryck som gör att maten aldrig smakar så bra som där och då på resan. Minnen att bära med sig resten av livet, och som lätt väcks av en doft eller en smak.

Jag jobbar tyvärr inte med mat, det fanns inte på kartan när jag var yngre och tanken på mina dåliga färdigheter fick tårarna att trilla men allteftersom jag har blivit äldre och allt eftersom jag har kommit längre med bloggandet har jag insett att det är det jag vill jobba med. Det har än så länge inte blivit verklighet, jag jobbar fortfarande på kontor, men kanske en dag…

Min önskan med bloggen är att kunna inspirera andra till att våga mer i köket. Att våga testa recept fastän de verkar krångliga och att utmana sig själv. För precis som jag har upptäck med brödbakandet, att jag kan och att det blir bra, vill jag att andra ska upptäcka att de kan och att det inte är så svårt som man kanske tror. Jag hoppas kunna förmedla och få andra att upptäcka samma glädje inför bakning och matlagning som jag känner.

Jag har också blivit mer och mer uppmärksam på vad det är i maten vi stoppar i oss och vill gärna väcka mina läsares tankar om vad mat egentligen innehåller. Det är skillnad rent kvalitetsmässigt och smakmässigt det är på det man bakar och lagar själv jämfört med det man köper i butiken.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Svårt att välja bara en sak. Jag älskar att baka bröd, dels för att går att variera i det oändliga och dels för att det är så vansinnigt gott med nybakat bröd. Dessutom har jag upptäckt att jag inte är så dålig på att baka bröd som jag trodde att jag var. Övning ger färdighet och det är roligt att experimentera med olika mjölsorter och jästider. Jag tycker också om att baka tårtor, att kombinera olika smaker på fyllningarna så att det blir bra och att dekorera dem fint, vilket också går att variera och ger utlopp för kreativitet.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Cheesecake! Den bakade varianten, inte den frysta. Jag äääälskar cheesecake och bakar det gärna själv. Återigen en sak som går att variera mycket. Men en stor kardemummabulle funkar också.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Mitt bästa bakminne är när jag ansökte till första omgången av Hela Sverige Bakar och gick hela vägen till slutaudition. Väldigt nervöst och en rolig upplevelse, även om jag tyvärr inte kom med i programmet. Mitt bästa dessertminne är första gången jag klev in på Taxinge Slott och såg deras kakbuffé. Det var lite som att höra änglakören sjunga 🙂

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Älskar Roy Fares bakböcker och hans bakstil, dessutom kommer han från Örebro där jag bor så vi har en del gemensamt eftersom vi är uppväxta i samma stad.

Julia Child var en fantastisk kvinna som jag beundrar och jag älskar hennes inställning till mat och till matlagning. Två av mina favoritcitat från henne är: ”Ett party utan tårta är bara ett möte” och ”This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun” Det sistnämnda citatet har varit mottot för min egen blogg.

Gordon Ramsay har jag alltid varit ett fan av ända sen jag bodde i London. Jag tycker om hans energi och är enormt imponerad över hans skicklighet som kock. Jag tycker dessutom att han har bra recept och drömmen är att få sitta vid Chef’s table på någon av hans restauranger, kanske helst Savoy Grill eftersom jag även tycker om det hotellet.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
Vanligast är att någon vill ha hjälp med ett recept som de har hittat på min blogg och som den vill testa. Frågor som rör ingredienser eller tillagningen.

—————————————————————–-

Cheesecake5-1024x678
Chunky monkey cheesecake
Recept: Här

ostochlökbröd

Ost- och lökfyllt bröd
Recept: Här

cherry-pie1-copyright

Amerikansk körsbärspaj
Recept: Här

vetebröd1-copyright

Fyllda vetekransar
Recept: Här

varm-chokladkakor-copyright

Varm chokladkakor med marsmallows
Recept: Här

Citronmousse på browniebottenedited

Citronmousse på browniebotten
Recept: Här

—————————————————————–-

Christine

Blogg: Mat i kvadrat
Drivs av: Christine Andersson
E-post: christine.andersson@outlook.com
Facebook: Här
Pinterest: Här
Twitter: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.