Veckans blogg: Matsmart

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Matsmart

Midsommaren 2015 blev en blöt tillställning med regn, regn och så lite mer regn. När får vi läsa följande rubriker i tidningslöpen igen, ”skippa jackan – nu kommer ryssvärmen”, ”så klarar du dig undan superhettan” eller ”bästa tipset för att svalka ned dig”. Men ge inte upp, förra året hade vi en ovanligt kall maj följt av dåligt väder i juni men vi kommer alla ihåg vad som hände i juli, jepp, då kom den, ryssvärmen. Jag är övertygad om att veckans bloggare också längtar efter lite värme och sol och denna vecka får du bekanta dig med dietisten Annica Långvall som driver Matsmart. Annica har säkerligen hört det mesta om alla möjliga och omöjliga diettips som florerar på marknaden men en sak är helt klar, det finns inga mirakelkurer. Generellt så har man olika målsättningar med sin diet och för vanliga människor handlar det många gånger om att få bort lite ”kärlekshandtag” och gå ned till en lagom trivselvikt. Men så finns det givetvis de som behöver specialbehandling med långsiktig kostrådgivning kopplat till sund motion och mycket coaching. Jag har aldrig behövt banta men däremot har jag de senaste sex åren kört en ”byggardiet” dvs mitt mål har varit att gå ned cirka 0,5kg/veckan under 17-18 veckor, allt för att inte stressa kroppen samt att bibehålla så mycket muskelmassa som möjligt. Jag har tillämpat någon som kallas för periodisk fasta och kört efter ett skräddarsytt program från ett tidigare proffs inom byggning. Jag har under alla år som jag tränat i olika kampsporter och nu som hobbybyggare lärt mig massor om kost och om vad som funkar och inte funkar för min kropp. När det gäller olika dieter så är mitt tips att prova dig fram till det som passar dig bäst men för att få fram dina matvanor är min rekommendation att skriva ned vad du äter och dricker under en normal vecka och då menar jag allt du stoppar i dig (och var ärlig mot dig själv när du skriver ned). Utifrån detta får du fram ett underlag som givetvis är bra för dig att se (generellt stoppar man i sig mer kolhydrater och fett än vad man tror) men även om du ämnar anlita en dietist, nutritionist eller PT. Underlaget blir ett avstamp där målsättning, kosthållning och motion sätts samman. På Annica Långvalls blogg Matsmart hittar du hälsosamma och härliga recept tillsammans med hennes tankar om mat ur ett hälsoperspektiv. Annica vill hjälpa dig att översätta kostråden till praktik i din vardag.

black-bean-brownie-muffins-11

 

Jag heter Annica Långvall och är en otroligt matnördig och kreativ dietist som fascineras av mat från djupet av mitt hjärta. En av mina bästa vänner sa en gång att hon inte känner någon som har en sådan passion för något som jag har för mat. Jag jobbar som administrativ dietist på Kostenheten Östersunds sjukhus, vilket bland annat innefattar att näringssäkra menyerna och planera de olika specialkosterna som vårt kök levererar. Trots att jag jobbar med att planera mat så är jag ofta väldigt spontan i köket – när jag tar fram de första ingredienserna och börjar hacka och steka så vet jag ofta ännu inte riktigt vad jag kommer att laga för rätt.

Jag driver bloggen Matsmart som funnits sedan 2011 samt föreläser om mat och hälsa, skapar recept och fotar mat, planerar menyer och skriver artiklar, krönikor och recept till olika tidningar och webbsidor när tillfälle ges. Jag medverkar också ofta i intervjuer om mat och hälsa och du kan ha läst om mig, mina tips för en hållbar hälsa eller mina recept i olika lokaltidningar, Expressen, Veckorevyn, Solo, Dagens ETC, 100 % Östersund/Krokom, LT, Dagens industri m.m. eller hört mig prata om sötsug i Knyckare i P3.

Bloggen är mitt kreativa utlopp och jag skriver och fotar för att det är otroligt roligt men också för att inspirera mina läsare till en hälsosam kosthållning och en bra relation till mat utan pekpinnar och förbud, och för att visa att hälsosam mat är gott och faktiskt kan vara ganska okomplicerat. Jag vill tipsa om hur man gör praktik av kostråden och får ”livet med mat” att bli hållbart både för en själv och för miljön. Därför försöker jag presentera recept som både är hälsosamma, goda, lättlagade, prisvärda och klimatsmarta men ibland slinker det med ett långkok eller en meditativt krånglig rataouille. Jag skriver också en del om motivation, ideal, självkänsla och såklart små snuttar om mitt liv.

Jag har rötterna i Örnsköldsvik med bor just nu i Krokom i Jämtland tillsammans med min sambo – försökskaninen som får smaka och betygsätta alla rätter och vars humoristiska kommentarer då och då blir kryddiga anekdoter i bloggen – och vår son Viggo som fyller ett år i sommar och redan verkar ha fallit för mammas mat. Nästa bakprojekt i köket blir fika till Viggos allra första födelsedag.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag bakar helst surdegsbröd eftersom det är bra vardagsmat som går åt. Visst är det roligt att baka sötsaker också men det är mer sällan jag äter det. Jag tycker det är fascinerande att se hur så enkla råvaror som mjöl, vatten och salt kan bearbetas och förvandlas till något så läcker som bröd.  Beroende på hur man bearbetar och jobbar med degen så får man så olika resultat, och det går att göra snabba, enkla och träffsäkra bröd som alltid funkar, eller så kan man sikta högt och försöka få till de perfekta hålen i det segaste surdegsbrödet. Lägger man till lite nötter och en god olja så kan man ju skapa mirakel. När det gäller sött fika så har jag ofta en hälsotwist i mina recept – jag gillar mat som man mår bra av i kropp och själ.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
En surdegssmörgås med chevré och honung är klockrent. Är jag sugen på något sött så är drömmen en nötkolapaj med riktigt god vispgrädde. Jag älskar vispgrädde så spraygrädde går bort.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag och min familj var nyligen på Gotland och där åt vi en fantastisk saffranspannkaka med salmbärssylt och vispad grädde på ett trädgårdscafé på Norrbys museigård. Alldeles nybakad var den så grädden smälte ut litegrann över den gula pannkakan. Kaffet serverades i små söta kaffekoppar med fat och på andra sidan staketet, på en solbelyst äng, kunde man se en väderkvarn.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
OJ vad svårt! Jamie Oliver, Isabella Löwengrip och Martin Persson från bloggen Pain de Martin. Tre personer som inspirerat mig mycket på olika sätt. Jamie Oliver för att han lagar okomplicerad mat med fantastiska smaker och verkligen kämpar för att barn i hela världen ska äta bättre mat. Isabella Löwengrip för att hon är en inspirerande och stark entreprenör och bloggare och Martin Johansson för att det var han som fick mig att börja baka surdegsbröd genom ett reportage i Coops medlemstidning för så himla många år sedan, och sedan fortsatt att inspirera och lära mig genom sina bakböcker.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
Många undrar om man kan byta ut eller utesluta olika ingredienser i recepten – vilket för det mesta går hur bra som helst. Jag jobbar själv väldigt mycket på det sättet i köket – man tager vad man haver, det är så nya recept skapas. Eftersom jag är dietist får jag många mail från folk som har frågor om dietistutbildningen och om att arbeta som dietist.

black-bean-brownie-muffins-8-log

Black bean brownie muffins
Recept: Här

nyttig-kladdkaka-med-dadlar-avokado-bc3a4r-2

Hälsosam kladdkaka med avokado och dadlar
Recept: Här

storbananmuffin

Bananmuffins med havregryn
Recept: Här

kokoschiapudding-med-citronsmak-3

Chiapudding med kokosmjölk och citron
Recept: Här

rosmarinbrc3b6dc

Kika gärna in på min surdegsguide 
Här

img_2339

Eller hur du lyckas med brödet
Här

—————————————————————–-

untitled

Blogg: Matsmart
Drivs av: Annica Långvall
E-post: annicalangvall@gmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.