Veckans blogg: Pioner och bröd

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Pioner och bröd

Denna vecka går Mitt Kök-mässan av stapeln som är Nordens största konsumentmässa inom mat, vin, dryck och köksutrustning. Under mässans första dag presenteras vinnarna av Matbloggsprisets sex kategorier; Stora Matbloggspriset, Folkets Val, Matbloggsprisets Hedersutmärkelse, Bästa Dryckesblogg, Bästa Bak- och dessertblogg samt Bästa Foto. En av kategorierna är redan avgjord nämligen Folkets Val där Zeinas kitchen tog hem en överlägsen seger. Matbloggspriset är Sveriges äldsta (och största) bloggpris inom mat och dryck och det skall bli riktigt skoj att få uppleva allt på plats tillsammans med andra passionerade bloggare. För två veckor sedan hade jag med Peter Dahlberg och hans blogg Peterbakar som veckans blogg. Peter är med i året upplaga av Hela Sverige Bakar och bland tävlingens deltagare finns det fler entusiastiska bloggare och en av dem är Anna Nilsson som driver Pioner och bröd. När detta skrivs är Anna en av semifinalisterna och det skall bli superspännande att se hur det hela slutar. Jag är glad över att kunna presentera Pioner och bröd som veckans blogg.

imageedit_1_2611527603

 

Jag heter Anna Nilsson och har väl alltid haft en liten skaparådra i mig. Den har allt som oftast tagit sitt uttryck i diverse små snickeriprojekt och ett och annat bakverk. Uppväxt i skogen utanför Vimmerby så fick man vara lite finurlig och själv hitta på saker att göra. Detta innebar alltifrån att bygga skogskojor och vattenhjul i bäcken till att baka kakor med farmor och mamma. Det kanske låter klyschigt men min uppväxt påminner faktiskt en hel del om Barnen i Bullerbyn (fast min uppväxt begav sig på det ljuva på 80-talet).

Idag bor jag i ett rött litet torp med vita knutar i Stockholmsförorten Hässelby villastad tillsammans med min sambo Thomas. Mitt ibland rader av 70-tals radhus längst in på en återvändsgränd ligger vår lilla idyll. Här försöker vi skapa en lättskött trädgård som ändå både blomstrar och ger oss lite mat på bordet. Jag har en dröm att baka bröd i vår gamla vedspis men än så länge har vi bara stekt ägg på den. Bakar det gör jag istället på mitt bakbord som är en exakt kopia av farmors gamla bakbord.

Till vardags är jag konsult och driver min egna firma sedan ett drygt år tillbaka. När jag inte bakar reser jag gärna långt bort, gärna österut. Jag dras ofta till Indien där jag även bott och arbetat under ett år. Fantastiskt land med fantastiska människor! Men just nu längtar jag till snön och kanske lite skidåkning, både längd och utför (utförsåkning har jag lärt mig på senare år). Jag drömmer om att skriva recept för en tidning eller hemsida men vill inte bli bagare på heltid, det där med att gå upp med tuppen är inte min grej.

Jag är deltagare i Hela Sverige bakar 2015 där jag blev veckans stjärnbagare i avsnitt 1 och avsnitt 3.

Sommaren 2015 fick jag en bra anledning att börja blogga. Något som jag länge önskat göra men inte riktigt haft modet till. Nu är jag där, jag har min alldeles egna blogg! Tänka sig. Jag hoppas att ni gillar det ni ser och att jag lyckas inspirera någon. Tre av fyra recept är några av mina favoritbrödrecept eftersom det är bröd jag helst bakar. Det sista receptet är min otroligt enkla men goda prinstårta för att visa att jag efter mitt deltagande i programmet blivit inspirerad att baka annat än bara bröd. Nu bakar jag till och med tårtor, tänka sig, tårtor som jag inte ens själv är så förtjust i att äta!

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka bröd, bröd och mera bröd. Jag tycker att det är så fantastiskt rogivande men samtidigt spännande att arbeta med en deg. En bröddeg blir aldrig exakt likadan, oavsett hur mycket man mäter och väger alla ingredienser. Det är så många faktorer som spelar in när man bakar bröd vilket jag tycker är spännande. Temperatur, luftfuktighet, hur färsk jästen är, hur proteinrikt mjölet är… listan kan göras hur lång som helst. Det handlar således mycket om känsla. En annan sak som jag tycker är kul med bröd är att man kan experimentera och lägga i lite vad man har hemma. Ena gången slinker det ner en avslagen öl, andra gången bakar jag bröd på skräpet från råsaftcentrifugen. Man kan helt enkelt ta hand om det som blivit över från något annat, kanske kan man kalla det hållbar bakning.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag beställer en riktigt god macka gjord på ett gott surdegsbröd med massor av härliga grönsaker och kanske en bit kalkon. Om jag inte är så hungrig så beställer jag en biskvi eller en Sarah Bernhard-bakelse till kaffet.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Mitt bästa bakminne måste vara när jag var liten och satt i farmors kök och käkade våfflor så att det sprutade ut ur öronen. Farmor hon kunde baka våfflor hon. Farmors våfflor var alldeles ljuvligt goda och hon klippte dem i hjärtat med hjälp av en sax. På våfflorna hade jag grädde. Det är så jag fortfarande äter våfflor, med bara grädde på. Jag tycker att det blir alldeles för sött och klibbigt med sylt på våfflorna.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle nog faktiskt hellre bjuda några goda vänner på fika än några kända personligheter. Men skulle jag bjuda en känd person så skulle det vara Zlatan Ibrahimovic. Jag tror att han har många roliga historier att berätta om sig och sitt liv. När jag tänker efter så undrar jag dock vad jag skulle baka till Zlatan, det får nog bli någon nyttig macka med keso, grönsaker och en mager skinkbit. Eller vad äter en fotbollsspelare av rang?

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Hur snurrar du dina bullar? Det är helt klart den vanligaste frågan och jag har ännu inte riktigt förstått varför så många ställer den frågan. Jag snurrar dem ju bara. Det är inget speciellt tycker jag men tydligen så gör jag på något sätt som inte så många andra verkar göra. Johan Sörberg ställde samma fråga under inspelningen av Hela Sverige bakar och jag visste inte riktigt vad jag skulle svara så jag sa ”jag snurrar en snurra” :):):)

IMG_8096edited

Surdegsbaguetter
Recept: Här

liten-bergis

Flätad franskbröd
Recept: Här

IMG_7951-595x595

Surdegsbröd
Recept: Här

IMG_7978-595x595

Prinstårta med blåbär och fläder
Recept: Här

—————————————————————–-

11895210_821370651311176_1669277826469197040_o
Foto: Andreas Lundberg

Blogg: Pioner och bröd
Drivs av: Anna Nilsson
E-post: pionerochbrod@gmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.