Veckans blogg: Tuscas värld

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Tuscas värld

Italien förknippas oftast med ljuvligt god mat, söta bakverk och gelato men dagens första måltid startas alltid med frukost. I Italien ser frukosten (colazione) lite annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid här i Sverige. Vi brukar säga att frukosten är dagens viktigaste måltid och på den skall man stå sig fram till lunch. I Italien består frukosten av sötsaker och massor av tomma kalorier men ack så gott det kan vara. När Annie (som bott i Catania i 20 år) och jag hälsar på hennes döttrar på Sicilien så är frukosten en given behållning. En typisk frukost består av cappuccino (som till skillnad mot Sverige endast intas på förmiddagen) eller espresso, bröd med choklad eller sylt (ex fette biscottate), kakor, cornetto (sötare variant av den franska croissanten), yoghurt, flingor och så lite bakverk, ja så ser morgonutbudet ut för många italienare. Till barnen brukar det serveras latte e biscotti (biscotti som man doppar i mjölk). Givetvis finns det en massa regionala varianter på sötsaker och på frukostvanor mellan Nord- och Syditalien men generellt så brukar basen bestå av kaffe och cornetto.

Jessica Giandomenico driver bloggen Tuscas värld och hon bor i dagsläget i Italien och om du följer hennes blogg så får du ta del av många härliga recept. Jessica har många strängar på sin lyra och skriver även om europeisk politik på bloggen Coffee and smoke screens. I vanlig ordning spar jag inlägget i fliken ”Veckans blogg”. Ha en härlig vecka och glöm inte att ett leende förlänger livet.

imageedit_20_3820638954-1050x672

Jag bor med min familj strax norr om Rom i en liten italiensk småstad. Till vardags jag forskar jag om EU och Balkan. Jag är en nyfiken politikernörd helt enkelt. Livet i Italien kanske verkar härligt och mysigt men ibland blir jag bara helt galen på strikta regler som absolut inte kan ruckas på, samtidigt som de inte följs alls till och från. Ibland är jag helt desperat och vill bara flytta, andra dagar stormtrivs jag och kan inte ha det bättre.

Min bästa verklighetsflykt är till köket och gäster. Det italienska köket är otroligt rikt med sina fräscha grönsaker och säsongsbetonade varor, så det är roligt att hela tiden kunna variera sig. Jag experimenterar gärna och lär mig massor av tricks av mina syditalienska svägerskor. De kan trolla fram fantastiska saker med få medel. Och inte bara mat. Italienare gillar sötsaker, och jag är ju inte sämre än att jag provbakar allt som verkar spännande.

Först ville jag skriva en kokbok med svägerskornas bästa recept men så kom jag på att bloggandet passar mig bättre, utan början och utan slut ungefär. Jag är grymt stolt över att jag lyckades bli nominerad till Matbloggsprisets kategori ”folkets val” 2015! Min lilla blogg tillsammans med några av de riktigt stora bloggarna, det kom faktiskt som en chock!

Eftersom jag och min dotter måste äta glutenfritt så är alla recept på bloggen glutenfria samtidigt som de går utmärkt att baka på vetemjöl. Så om du är nyfiken på livet i Italien, och de riktiga italienska recepten, kika in hos mig. Där finns allt från klassisk italiensk chokladtårta till det officiella receptet på köttfärssåsens urmoder: ragù alla bolognese. Buon appetito!

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det beror helt på! Jag gillar säkra kort, såsom min päronkaka med choklad och valnötter till exempel. Särskilt när det är lite mörkt och ruggigt och man vill ha något man är van vid. Men samtidigt älskar jag att experimentera fram nya saker som jag gått och funderat på ett tag. Jag hittade på en helt galet god gluten- och mjölkfri pistagetårta i lördags, till exempel. Den ska nog få hamna på bloggen efter ett nytt provbak.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag måste äta utan vete, så det blir oftast en chokladbiskvi eller budapestrulle. Men jag tittar längtansfullt på kanelsnurrorna, prinsessbakelserna och chokladtårtorna. I Italien blir det en madelkaka eller möjligtvis en liten cassata, en siciliansk ricottakaka täckt med mandelmassa och glasyr.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
När vi barn fick vara med och hjälpa farmor baka norsk kransekaka till större högtider. Mandeln skulle först skållas och skalas, och det var jättekul att få ”skjuta” iväg mandlarna ur skalen! Sen skulle de malas och göras mandelmassa på. För att tillslut rullas till rullar och gräddas i de speciella ringformarna. Det tog en halv dag (men gick säkert fortare utan oss i köket:)

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Michail Gorbatjov, för att jag är grymt nyfiken på att höra hans version av hur Sovjetunionen egentligen imploderade. Prins Daniel för man undrar ju hur man gör när man flörtar med en prinsessa på gymmet. Federica Mogherini, för att jag forskar om EU och dess utrikespolitik. Hur genomtänkt är allt egentligen, eller måste de gå på magkänsla ibland? (kanske också en tolk, så vi förstår varandra!). Vad jag bjuder på? Klassiska svenska bakverk såsom kanelbullar, gräddtårta och småkakor.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
De flesta frågorna handlar om huruvida man kan byta ut någon ingrediens eller om man kan frysa in det som blir över. Svaret är oftast: ”ja”, som tur är. Annars så är det faktiskt mest reflektioner över läsarnas egna erfarenheter av resor till Italien eller italiensk mat bland kommentarerna. Det är ju jättekul!

imageedit_16_6942487690

Saffransrosor
Recept: Här

imageedit_14_5020516507

Äppelrosor
Recept: Här

imageedit_3_6455932356

Paj med annananscurd och björnbär
Recept: Här

imageedit_12_4341392807

Päronpaj
Recept: Här

imageedit_18_3577345356

Italiensk chokladtårta (torta caprese)
Recept: Här

imageedit_6_8289186943

Italienk pumpapaj
Recept: Här

imageedit_6_5361527513

Blogg: Tuscas värld
Drivs av: Jessica Giandomenico
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.